Адвокат Кіпіані: Суд захистив Медведчука більше, ніж той просив. Це дає підстави для скасування рішення в апеляції

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Адвокат В’ячеслав Якубенко, який представляв інтереси журналіста Вахтанга Кіпіані у справі за позовом одного з лідерів «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука щодо заборони книги про Стуса, заявив, що рішення суду виходить за рамки позовних вимог і буде скасоване в апеляційній інстанції. Про це він написав у Facebook.

Адвокат розповів, що політик вимагав заборонити книгу «на будь-якій території у будь-якій формі — в частині 9 фраз». Позов Медведчука задоволено частково.

Але, крім того, суд також заборонив згадувати ім’я Медведчука як персонажа книги — без його згоди.

«Моя перша реакція була такою, як у вас, — шок. Уперше за мої 15 років адвокатської практики в дифамаційних справах суд захистив позивача більше, ніж той просив. Але, прочитавши рішення, зрозумів: суддя зробила все, що могла. Історії невідомі випадки, коли суди першої інстанції відмовлялися задовольнити численні позови Медведчука […] Суддя Заставенко Марина теж не могла відмовити […] Вона віддала пас далі. Вийшовши за межі позовних вимог, суддя гарантувала цим самим скасування її рішення судом апеляційної інстанції», — зазначив Якубенко.

Він також додав, що книгу з усіма оскарженими фрагментами можна вільно друкувати та купувати принаймні до розгляду апеляції.

Про що йдеться?

Відповідачами у справі разом з Кіпіані були видавництво Vivat і типографія «Юнісофт». Позов стосувався «захисту честі, гідності та ділової репутації та спростування недостовірної інформації». Претензії стосувалися дев’яти фраз про Медведчука, які нібито шкодять його честі, гідності та діловій репутації.

Ще влітку 2019 року Медведчук заявив, що просить суд заборонити книжку Кіпіані про Василя Стуса, бо та містить «висловлювання, які не відповідають дійсності». Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року. У ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що насправді судили українського дисидента.

Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він провини не визнає.

  • 19 жовтня стало відомо, що Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюдження книги Кіпіані про Василя Стуса без дозволу Віктора Медведчука.
  • Пізніше стало відомо, що після заборони продажу весь наявний тираж книги розкупили. Але видавництво додрукує новий наклад, який орієнтовно вийде 2 листопада.
  • Vivat оскаржить заборону продавати книгу про Стуса без дозволу Медведчука. У політика у відповідь заявили, що «виграють» ще один суд у справі, а книгу назвали «пасквілем».