Родичі деяких загиблих в авіакатастрофі МАУ подали окремий позов проти Ірану

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Родичі деяких загиблих в авіакатастрофі літака МАУ під Тегераном подали позов проти уряду Ірану.

Про це йдеться в заяві юридичної фірми Herischi & Associates, яка вестиме справу.

Зазначається, що позов подають родичі загиблих, які були уродженцями США. Розглядатиме позов Федеральний суд у Вашингтоні. Відповідачами вказані уряд Ірану і «Корпус вартових ісламської революції».

«Позивачі сподіваються, що ця справа буде дієвим кроком для притягнення винних до відповідальності. На жаль, родичі жертв не мають жодної довіри до розслідування цього злочину тими, хто його і скоїв, і здатності іранської судової системи вершити правосуддя», — йдеться в повідомленні.

  • 8 січня 2020 року у столиці Ірану після зльоту двома ракетами ППО був збитий пасажирський рейс МАУ PS752. Усі 176 осіб на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Розвідки США і країн Євросоюзу ще 9 січня повідомляли, що у трагедії винні військові. Українська влада заявила про відповідальність Ірану 11 січня.
  • У Міністерстві оборони Ірану вважають відповідальним за трагедію оператора ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без дозволу».
  • Раніше Іран оприлюднив звіт про причини катастрофи літака МАУ. У ньому йшлося, що комплекс ППО «забули» переналаштувати після переміщення, тому він помилково визначив літак як ціль.
  • Наприкінці серпня у Франції розшифрували чорні скриньки збитого літака. Українські пілоти до останнього намагалися контролювати політ, який тривав 25 секунд після влучення ракети.