В Офісі президента пояснили, чому пропонують зменшити кількість народних депутатів до 300

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
В Офісі президента пояснили, чому пропонують зменшити кількість народних депутатів до 300

УНІАН / Кузьмін Олександр

В Офісі президента України вважають, що зменшення кількості народних обранців, про що йдеться в третьому запитанні всеукраїнського опитування, може позитивно позначитися на якості представництва інтересів виборців та професійності нардепів.

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

«Третє питання у загальнонаціональному опитуванні 25 жовтня 2020 року, як уже відомо, буде таким: «Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?». Якщо люди скажуть «так», жоден політик – скільки б у нього не було фінансового, медійного або партійного впливу – не зможе заперечити волю народу», — йдеться у повідомленні.

В ОПУ наголосили, що 300 нардепів є абсолютно виправданою кількістю депутатів з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою країни.

«Нинішня кількість народних депутатів України [450] є завеликою та породжує спокусу для численних гравців з об’ємним лобістським ресурсом дарувати місця у списках своїх партій як винагороду за багатолітнє попутництво. Вважаємо, що депутатський мандат не може бути винагородою», — додали у президента.

Також зазначається, що Зеленський ще в серпні 2019 року ініціював законопроєкт про внесення змін до Конституції, яким пропонується зменшити кількість народних депутатів до 300. Він був попередньо схвалений Верховною Радою та проаналізований Конституційним Судом, який дійшов висновку, що ініціатива президента відповідає вимогам Основного закону.

«Для реалізації цієї ініціативи потрібне фінальне голосування парламенту з результатом не менше 300 голосів «за». Це неможливо реалізувати силами винятково фракції партії «Слуга народу», яка підтримує курс Володимира Зеленського. Саме тому президент запропонував народу сказати своє слово та остаточно переконати політиків, що не варто чіплятися за більшу кількість мандатів у Верховній Раді. Кількість точно не дорівнює якості», — резюмували в Офісі глави держави.