Адвоката опозиціонерів Бабарика та Колесникової позбавляють ліцензії. Причиною називають коментар у ЗМІ про повноваження генпрокурора

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Кваліфікаційна комісія з питань адвокатської діяльності при Міністерстві юстиції Білорусі рекомендувала позбавити ліцензії адвоката опозиціонерів Віктора Бабарико та Марії Колесникової — Олександра Пильченка. Рішення ухвалили на засіданні 15 жовтня, про це повідомляє TUT.by.

Рішення поки не остаточне, його ухвалюватиме колегія міністерства 16 жовтня. Вже у її постанові вкажуть дату, від якої він не зможе здійснювати адвокатську діяльність.

Приводом для позбавлення ліцензії став коментар Пильченка TUT.by, у якому він розповів про повноваження генпрокурора і про те, що той повинен порушити кримінальні справи через факти побиття силовиками мирних громадян та жорстке поводження із затриманими.

У Мін’юсті заявили, що Пильченко «допустився некомпетентних коментарі у ЗМІ та фактично закликав до протиправних дій, зокрема до блокування та роззброєння військових підрозділів».

Крім Пильченка, комісія при Мін’юсті рекомендувала також позбавити ліцензії Юлію Леванчук — адвокатку власника квіткового магазину Максима Хорошина, якого напередодні силовики затримали та жорстоко побили.

Підтримати Пильченка і Леванчук до Мінʼюсту прийшли кілька десятків адвокатів.

  • Віктора Бабарико та Марію Колесникову утримують у СІЗО. Бабарико звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу: відмивання грошей, ухилення від сплати податків і одержання хабаря. А Колесникову — у «публічних закликах до захоплення влади».
  • Під час протестів проти переобрання президентом Білорусі Олександра Лукашенка, від міліцейського насильства постраждали щонайменше 1 376 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.