Німецька профспілка вимагає відмовити в ремонті літака Лукашенка, який прибув до Гамбурга. І нагадує про історію Чаушеску

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Німецька профспілка вимагає відмовити в ремонті літака Лукашенка, який прибув до Гамбурга. І нагадує про історію Чаушеску

tut.by

Профспілка компанії Lufthansa Technik закликала відмовитися від техобслуговування одного з літаків, який, за даними ЗМІ, використовується для офіційних перельотів самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Про це повідомив голова Білоруського конгресу демократичних профспілок Олександр Ярошук у коментарі білоруському виданню Onliner.by.

Ярошук розповів, що дізнався про це від німецької обʼєднаної профспілки працівників сфери послуг Verdi, до якої входить і профспілка Lufthansa Technik.

За даними профспілки, 13 жовтня літак Boeing 737 приземлився в аеропорту Гамбурга для техобслуговування в Lufthansa Technik. Профспілка компанії закликає керівництво не карати працівників, які відмовляться обслуговувати літак Лукашенка. Там пригадують, як вчинили в історії з румунським диктатором Ніколае Чаушеску.

«Майже 31 рік тому у нас була дуже схожа ситуація. Глава Румунії Чаушеску придушував протести робітників, поки ми повинні були ремонтувати його літак. Тоді ми всі разом відклали в сторону гайкові ключі на знак протесту проти такого стану справ. Як і тоді, так і зараз ми очікуємо, що керівництво компанії Lufthansa Technik утримається від будь-яких санкцій, якщо колеги відмовляться працювати з цим літаком», — йдеться в листі, який наводить видання.

При цьому Ярошук заявив, що не знає, чи відмовиться Lufthansa Technik обслуговувати літак. «Профспілки свої рішення пропонують, а як вчинить адміністрація — ми не знаємо. Очевидно, що в тій чи іншій формі вони змушені зважати на думку профспілки. […] Адміністрація потрапила в делікатну ситуацію, я не знаю, що вона вирішить — дотримуватися графіку чи контракту або говорити однією мовою зі своїми працівниками», — вважає Ярошук.

Водночас офіційний представник компанії Lufthansa Technik у Гамбурзі Вольфганг Райнерт спростовує повідомлення про відмову робітників проводити техобслуговування білоруського літака. «Сервісне обслуговування всіх літаків наших клієнтів, які перебувають зараз у нас в Гамбурзі, проводиться відповідно до графіка», — заявив Райнерт у коментарі DW.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • За даними ЦВК Білорусі Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Згодом вона виїхала з країни до Литви. А Лукашенко 23 вересня влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили.
  • 2 жовтня Євросоюз запровадив санкцій проти 40 посадовців, при цьому Лукашенко до списку не потрапив. Проте вже 12 жовтня міністри закордонних справ країн Євросоюзу узгодили запровадження санкцій проти самого Лукашенка. Раніше санкції проти Білорусі ввели США, Канада та Велика Британія.