«Коронакриза коштуватиме $28 трлн». У МВФ покращили прогноз щодо падіння світового ВВП

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Коронакриза коштуватиме $28 трлн». У МВФ покращили прогноз щодо падіння світового ВВП

Death to Stock

Збитки для глобальної економіки від пандемії коронавірусу можуть сягнути 28 трлн доларів упродовж наступних пʼяти років.

Про це заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва під час пресконференції у Вашингтоні.

«Протягом наступних пʼяти років криза, за наявними оцінками, може коштувати 28 трлн доларів втрат для ВВП», — сказала вона.

Також директор МВФ зазначила, що за девʼять місяців глобальна криза забрала життя понад мільйон людей та розвернула глобальну економіку у зворотному напрямі, зокрема, різко зросли показники безробіття, бідності та суттєво підвищився ризик для економік країн із низьким доходом.

«За останні декілька місяців картина стала менш похмурою, але ми все ще прогнозуємо найгіршу глобальну рецесію після Великої депресії. Ми очікуємо падіння показників економічного зростання до —4,4% цього року [раніше прогноз був на рівні —4,9%]», — додала Георгієва.

Водночас, за словами директора МВФ, є й позитивні новини.

«Ми бачимо безпрецедентні зусилля щодо розробки вакцини та ліків, ми бачимо надзвичайні та скоординовані фіскально-грошові заходи, які створюють тверду основу для світової економіки. Попри те, що в наших прогнозах є величезна доля невизначеності, ми все ж передбачаємо часткове й нерівномірне відновлення в 2021 році», — зауважила вона.

За прогнозами МВФ, розповіла Георгієва, глобальне економічне зростання наступного року очікується на рівні 5,2% ВВП.