Глава Комітету Ради пропонує на пів року відкласти підвищення мінімалки до 6 500 гривень. Раніше Зеленський називав графік «реалістичним»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Глава Комітету Ради пропонує на пів року відкласти підвищення мінімалки до 6 500 гривень. Раніше Зеленський називав графік «реалістичним»

Глава парламентського комітету з фінансової та податкової політики Данило Гетманцев пропонує відкласти підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тис. гривень на пів року — з 1 липня до 1 грудня 2021 року. Про це він сказав в інтервʼю tsn.ua.

Гетманцев заявив про тиск на гривню через різке підвищення мінімалки. Але зазначив, що колосального негативного впливу на бюджет не очікують.

«Втрати бюджету, які ми використовуємо на виплату зарплат бюджетникам за рахунок бюджету, компенсуються надходженнями податків. […] Водночас не можна заперечувати додаткове навантаження на бізнес, на фонд оплати праці. Справді, підвищуючи заробітні плати, ми можемо отримати тінізацію зарплат, коли людей будуть переводити на пів ставки тощо. Так, у цьому є проблема», — сказав він.

На його думку, оптимальною сумою для підвищення зарплати є 6 тисяч гривень. Тому пропонує відкласти підвищення мінімалки до 6,5 тис. гривень до грудня 2021 року. «Тоді, мені здається, що ми б нормально пройшли цей рік. Адже це менше впливатиме і на інфляцію, і на податковий тиск на бізнес», — зазначив він.

Нагадаємо, у червні Кабмін оприлюднив попередній графік підвищення мінімальної зарплати. Так, з січня 2021 року зарплата мала б становити 6 тис. гривень, а з липня 2021 року — 6,5 тис. гривень. Президент Володимир Зеленський, коментуючи представлений графік, тоді заявив, що він «виглядає цілком реалістично». Наразі мінімальна зарплата в Україні становить 5 тис. гривень.

  • Міністр соціальної політики Марина Лазебна раніше заявляла, що реальний розмір прожиткового мінімуму — 4,2—4,3 тис. гривень.
  • 14 вересня Кабмін оприлюднив основні показники проєкту державного бюджету на 2021 рік. Згідно з документом, зростання ВВП очікується на рівні 4,6%, а споживча інфляція — на рівні 7,3%.
  • Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що доходи передбачаються на рівні 1,071 трлн, витрати — 1,35 трлн, а дефіцит держбюджету буде на рівні 270 млрд гривень. За його словами, зростання доходів планується за рахунок більш «ефективного адміністрування податку на додану вартість». Також Марченко пояснив збільшення витрат на Офіс президента «диспропорцією» в зарплаті. На 500 осіб передбачено 1,2 млн гривень.