Очільник фінансового комітету Ради назвав держбюджет-2021 «жахливим проєктом», його будуть змінювати

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Очільник фінансового комітету Ради назвав держбюджет-2021 «жахливим проєктом», його будуть змінювати

National Bank Of Ukraine / Flickr

Голова парламентського комітету з фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що вважає проєкт державного бюджету на 2021 рік жахливим.

Про це він розповів в інтерв’ю «Економічній правді».

За його словами, документ потрібно рятувати й до нього є маса претензій.

«Перше і головне питання полягає в тому, що ми не бачимо джерела покриття дефіциту. Основне джерело покриття — ОВДП. Ми не бачимо таких грошей на ринку [і за такими ставками]. Тобто, або ми платимо шалені ставки і повертаємо нерезидентам усе, причому беремо «короткі» гроші, як це було в першій половині 2019 року. Або ми емісію робимо з Нацбанком. Інших варіантів немає», — пояснив Гетманцев.

Також є питання і до великого розміру дефіциту бюджету. Нардеп планує подати поправки для того, щоб його зменшити. Гетманцев вважає, що Мінфін занизив показники доходів на 79 мільярдів, а також має необґрунтовані витрати на 9 мільярдів. На думку депутата, дефіцит можна скоротити до 4,9%.

  • 14 вересня Кабмін оприлюднив основні показники проєкту державного бюджету на 2021 рік. Згідно з документом, зростання ВВП очікується на рівні 4,6%, а споживча інфляція — на рівні 7,3%.
  • Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що доходи передбачаються на рівні 1,071 трлн, витрати — 1,35 трлн, а дефіцит держбюджету буде на рівні 270 млрд гривень. За його словами, зростання доходів планується за рахунок більш «ефективного адміністрування податку на додану вартість». Також Марченко пояснив збільшення витрат на Офіс президента «диспропорцією» в зарплаті. На 500 осіб передбачено 1,2 млн гривень.