Глава Інституту нацпам’яті Дробович зустрінеться з польським колегою у Варшаві. Обговорять «найбільш чутливі теми»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Глава Інституту нацпам’яті Дробович зустрінеться з польським колегою у Варшаві. Обговорять «найбільш чутливі теми»

Facebook / Anton Drobovych

Глава Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович та глава Інституту нацпам’яті Польщі Ярослав Шарек планують зустріч у Варшаві на початку листопада. Обговорять і питання відновлення місць поховань. Про це розповів сам Дробович у коментарі Укрінформ.

«Ми мали в кулуарах [у рамках зустрічі президентів України та Польщі] короткі перемовини і домовилися про робочу зустріч на початку листопада у Варшаві», —розповів він.

Дробович зазначив, що на зустрічі обговорять напрямки співпраці, зокрема найбільш чутливі теми щодо збереження памʼяті, меморіалізації, пошукові та ексгумаційні роботи, увічнення й відновлення місць поховань, потенційні публікації матеріалів форуму істориків попередніх років.

Також він наголосив, що «оптимістично налаштований на діалог» з польським колегою.

«Для нас важливе зараз повне відновлення на горі Монастир таблиці, про яке говорив президент […] І я думаю після того взагалі ніяких проблем не буде, уже навіть готовий короткий список місць пошукових робіт та ексгумації, яким взаємно поляки і українці обмінялися для реалізації на найближчий час», — додав він.

Президент Володимир Зеленський під час спілкування з пресою за результатами зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою наголосив, що дві країни готові робити взаємні кроки назустріч у непростому питанні спільної історичної пам’яті. «Важливо, що ми готові долати його разом і робити взаємні кроки назустріч. Раніше з нашого боку були вирішені питання дозволів на пошукові роботи для польських науковців та археологів. А в Польщі, на горі Монастир реконструйовано пам’ятну плиту на українській братній могилі», – сказав Зеленський, якого цитує його пресслужба.

  • В Україну 11 жовтня з триденним візитом прибув президент Польщі Анджей Дуда.
  • Торік посольство України в Польщі висловило обурення рішенням міської ради Перемишля про скасування назви одної з вулиць на честь єпископа Української греко-католицької церкви Йосафата Коциловського.
  • У вересні посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький звернувся з листом до голови Бродівської РДА через встановлення у Гуті-Пеняцькій у Львівській області меморіальної таблички з написом «бандити з Армії Крайової».