Вночі: Україна обурена скасуванням перейменування вулиці в Перемишлі, МЗС Польщі критикує Apple через Крим, «Динамо» драматично програло «Мальме»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Україна обурилася рішенням міськради Перемишля скасувати перейменування вулиці

Посольство України в Польщі обурене рішенням міської ради Перемишля про скасування назви вулиці в честь блаженного греко-католицького єпископа Йосафата Коциловського.

«Маніпулювання авторів резолюції аргументами, вирваними з контексту, небажання почути польських громадян української національності — рівноправних жителів Перемишля, цього разу, на жаль, перемогли. Зазіхання на добре ім’я блаженного, а відтак на рішення Католицької церкви та св. Івана Павла ІІ, який у 2001 році проголосив єпископа Йосафата блаженним, є безпрецедентним явищем у Польщі та не може бути виправдане!» — йдеться в повідомленні.

Ця вулиця існувала з 2013 року і налічує всього кілька десятків метрів перед греко-католицьким собором. Як пише «Європейська правда», метою розміщення цієї вулиці на карті міста була символічна данина українській греко-католицькій громаді Перемишля, в якій Коциловський був єпископом.

У МЗС Польщі розкритикували Apple за визнання Криму російським

Заступник міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач підтримав Україну після того, як Apple означила анексований Крим як російську територію у своїх додатках.

Він нагадав американської компанії, що Крим — це територія України, а також висловив розчарування тим, що в Apple про це не знають. «Дозвольте мені приєднатися до України, висловлюючи розчарування діями Apple. А саме — недавнім підходом до Криму з трактуванням його як частини Росії. Нагадаю один очевидний факт: це не так. Сором вам, Apple!» — написав Пшидач.

Поліція Дрездена встановила нагороду за допомогу в розслідуванні пограбування музею Grünes Gewölbe

Поліція Дрездена оголосила винагороду в розмірі €500 тис. за допомогу в розслідуванні пограбування музейної скарбниці «Зелені склепіння». Винагороду буде виплачено за інформацію, яка допоможе розслідувати, встановити та затримати зловмисників і знайти викрадені коштовності.

Розслідуванням справи керуватиме департамент організованої злочинності прокуратури Дрездена. Склад спеціальної комісії з розслідування злочину збільшили на 20 правоохоронців — до 40 осіб.

Слідству відомо про чотирьох зловмисників, а тому підозрюють, що злочин було організовано бандою. Пограбування скоїли двоє людей, які викрали одинадцять повних комплектів і близько десяти окремих частин прикрас з діамантами.

«Динамо» у драматичному матчі поступилося шведському «Мальме»

Київське «Динамо» програло в матчі пʼятого туру Ліги Європи шведському «Мальме» з рахунком 3:4. Гра проходила у Швеції. Рахунок вже на 3-й хвилині відкрили господарі — це зробив Бенгтссон. Однак до початку другого тайму попереду були вже кияни, завдяки голам Миколенка (18-а хвилина) і Циганкова (40-а). Після перерви господарі змогли відігратися і навіть вийти вперед. Це зробили Розенберг (48-а хвилина) і Ракип (57-а).

Після цього українська команда залишилася в меншості: на 65-й хвилині з поля за другу жовту картку видалили капітана Сергія Сидорчука. Попри це, «Динамо» зуміло зрівняти рахунок — це зробив Вербич на 77-й хвилині. І все ж кияни не змогли втримати нічию: на 90 + 5-й хвилині переможний мʼяч для своєї команди забив Розенберг, який проводив цього вечора свій останній матч у професійній карʼєрі.

Таким чином, кияни з 6 очками опустилися на третє місце у своїй групі і ускладнили собі завдання з виходу в плей-оф. Наступна гра відбудеться 12 грудня зі швейцарським «Лугано».