Посол Польщі обурений відкриттям меморіальної таблички в Україні з написом «бандити з Армії Крайової»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький звернувся з листом до голови Бродівської районної державної адміністрації Оксани Прокопець через встановлення у Гуті-Пеняцькій на Львівщині меморіальної таблички з написом «бандити з Армії Крайової». Його заяву цитує польське видання Onet.

Він висловив протест проти відкриття меморіальної дошки, наголосивши, що на території Бродівської РДА потрібно негайно «припинити демонстрацію ненависті і зневаги до тих, хто вже постраждав і не може вимагати правосуддя». Ціхоцький також спитав у Прокопець, чи давала РДА дозвіл на встановлення памʼятника «з оманливою і образливою табличкою».

«Я вірив і досі вірю, що Гута-Пеняцька може стати місцем відбудови процесу примирення між поляками і українцями», — підкреслив посол.

Про що йдеться?

30 серпня Червоноградська міська організація ВО «Свобода» повідомила про відкриття меморіальної дошки українцям, загиблим у Гуті-Пеняцькій, та розмістила фото із заходу.

У цьому дописі, зокрема, цитують слова військового капелана Михайла Греділя, який заявив, що «ми занадто толерантні до своїх ворогів».

28 лютого 1944 року у Гуті-Пеняцькій знищили все село (172 будинки) і вбили всіх мешканців (за різними оцінками, від 500 до 800 осіб, включно з жінками та дітьми). Врятуватися вдалося одному поляку, який зумів утекти.

Згідно з документами польського Архіву новітніх актів, село спалив підрозділ німецької таємної польової поліції.

За свідченнями старожилів села Підгірці, у спаленні Гути-Пеняцької брали участь три німецькі частини, підняті по тривозі. Причиною знищення села було зникнення двох німецьких офіцерів поблизу складів з боєприпасами, які розміщувалися у Підгірцях.

  • У 2019 році посольство Польщі в Україні висловило ноту протесту МЗС України через інформаційну таблицю у Гуті-Пеняцькій із «фальшивим змістом» перебігу подій 1944 року у цьому селі.