Американський бізнесмен Хохштайн залишає посаду незалежного директора в наглядовій раді «Нафтогазу»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Американський бізнесмен Хохштайн залишає посаду незалежного директора в наглядовій раді «Нафтогазу»

Американський бізнесмен Амос Хохштайн, який був дипломатом і радником Джо Байдена з питань України, повідомив про припинення його повноважень як незалежного директора в наглядовій раді компанії «Нафтогаз».

Про це повідомили у пресслужбі компанії.

Серед причин свого рішення залишити посаду Хохштайн назвав зростання протидії реформам газового ринку та процесам перетворення «Нафтогазу» на незалежну та ефективну компанію.

«Ми досягли матеріального прогресу за останні три роки. Група «Нафтогаз» перетворилася з компанії, що генерує збитки, на вкладника до державного бюджету. Ми забезпечили відповідність компанії правилам Європейського Союзу та завершили розʼєднання операцій транзитної системи відкритим та прозорим способом. Багаторічна боротьба за те, щоб покласти край непрозорій системі ПСО, нарешті була виграна. Крім того, «Нафтогаз» виграв у російського «Газпрому» в арбітражній справі щодо 5 мільярдів доларів. Це було правильним рішенням з далекосяжними результатами, як фінансовими, так і геополітичними», — зазначив Хохштайн.

Також він закликав український уряд і надалі забезпечувати незалежність наглядових рад державних підприємств в Україні як запобіжника від повернення корупційних схем минулого.

  • 9 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон про анбандлінг НАК «Нафтогаз України». Закон передбачає відокремлення діяльності «Нафтогазу» з транспортування газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу й електроенергії.
  • Згодом до Конституційного суду України надійшло подання від 47 нардепів щодо неконституційності закону про анбандлінг «Нафтогазу» — відокремлення ГТС в окрему компанію. Серед підписантів — депутати від фракцій «Батьківщина» й ОПзЖ. Коболєв розповів, що станеться в разі визнання анбандлінга «Нафтогазу» незаконним.
  • Державна аудиторська служба за підсумками ревізії діяльності НАК «Нафтогаз України» з жовтня 2018 року до грудня 2019 року виявила масштабні порушення і неефективні управлінські рішення, через які держбюджет втратив 75,5 млрд гривень.