ЄС уклав договір на придбання 500 тисяч доз «Ремдесивіру». А з компанією Johnson & Johnson — на постачання вакцини

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
ЄС уклав договір на придбання 500 тисяч доз «Ремдесивіру». А з компанією Johnson & Johnson — на постачання вакцини

Getty Images / «Бабель»

Європейський Союз домовився із фармакологічною компанією Gilead про постачання 500 тисяч доз препарату від коронавірусу «Ремдесивір» із можливістю збільшення поставок на ще 500 тисяч.

Про це пише пресслужба Єврокомісії.

Загалом угоду підписали 36 країн: окрім країн-членів ЄС, долучилися Велика Британія, Норвегія, Ісландія, Албанія, Сербія, Боснія та Герцеговина, Північна Македонія, Чорногорія й Косово. Вони матимуть змогу розміщувати свої замовлення на придбання ліків напряму.

«Сьогодні ми забезпечуємо доступ до «Ремдесивіру» для лікування до 500 тисяч пацієнтів, яким він потрібен. Ми не залишаємо каменя на камені в наших зусиллях забезпечити доступність безпечних і ефективних терапевтичних засобів проти COVID-19», — зазначила комісар з охорони здоров’я Стелла Кіріакідес.

Вартість угоди становить приблизно €70 мільйонів.

Також ЄС домовився із компанією Johnson & Johnson про постачання вакцини. Це вже третя подібна угода. До цього ЄС вже провів успішні перемовини з AstraZeneca і Sanofi-GSK. Водночас перемовини ще з трьома розробниками вакцини досі тривають. Угода з Johnson & Johnson передбачатиме постачання вакцин для 200 мільйонів людей.

«Оскільки коронавірус продовжує тривожно поширюватися Європою, дуже важливо знайти вакцину і зробити це швидко. Я рада, що нам вдалося домовитися з компанією Johnson & Johnson про придбання вакцин для 200 мільйонів людей. Це буде наш третій контракт із фармацевтичною компанією. Наша мета — забезпечити громадян ЄС безпечними та ефективними вакцинами, щойно їх винайдуть», — підкреслила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

  • Глава Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ) Тедрос Гебреєсус заявив, що вакцина проти коронавірусу може бути готова до кінця 2020 року.
  • Низка зарубіжних учених вимагають у розробників російської вакцини «Супутник V» надати дані про дослідження. Також вони просять журнал The Lancet опублікувати первинні дані (300 сторінок) про вакцину, що не були опубліковані та спровокували скандал в наукових колах. Учені хочуть переконатися в достовірності даних. Цю вакцину вже почали застосовувати в Росії та Білорусі.