США скупили майже всі світові запаси протикоронавірусного препарату «Ремдесивір». Європі нічого не залишилось

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
США скупили майже всі світові запаси протикоронавірусного препарату «Ремдесивір». Європі нічого не залишилось

NurPhoto / Contributor / Getty Images

США скупили майже всі світові запаси препарату «Ремдесивір», який затвердили як ліки від коронавірусу. Європі та іншим частинам світу нічого не залишилось на найближчі три місяці.

Про це повідомляє The Guardian.

Експерти висловлюють занепокоєння через дії адміністрації Дональда Трампа, який готовий лишити позаду всі країни, щоб отримати необхідні медикаменти для боротьби з пандемією.

«Вони отримали доступ до більшості запасів, тож Європі нічого не залишилось», — заявив доктор Ендрю Гілл з Ліверпульського університету.

«Ремдесивір» — перший препарат, сертифікований у США як ліки проти коронавірусу. Він продемонстрував найкращі результати для швидкого одужання пацієнтів. Адміністрація Трампа скупила більш ніж 500 тис. доз, що складає 90% запасів компанії-виробника Gilead. Нові поставки очікують лише у вересні.

«Президент Трамп уклав дивовижну угоду, щоб забезпечити американцям доступ до перших сертифікованих ліків від COVID-19. Наскільки це можливо, ми хочемо гарантувати, що будь-який американський пацієнт, якому потрібен «Ремдесивір», може отримати його», — заявив міністр охорони здоров’я США Алекс Азар.

Наразі патент на виробництво «Ремдесивіру» належить виключно америкнській компанії Gilead, і ніхто інший не має права його виробляти. За даними уряду США, вартість шести доз препарату складає близько $3,2 тис.

Закупівля світових запасів препарату — не лише реакція на зростання кількості випадків коронавірусу та смертей від нього у США. Адміністрація Трампа фактично реалізувала гасло «Америка на першому місці» під час глобальної пандемії.

Зараз США займають світове лідерство з поширення коронавірусу — у країні зафіксовано понад 2,7 млн випадків інфікування. Від хвороби вже померли більш ніж 130 тис. людей.

«Ремдесивір», розроблений як ліки проти вірусу Еболи (з яким цей препарат не впорався), сприяє швидкому одужанню хворих на коронавірус. У США вважають, що він зменшує навантаження на медичну систему та знижує смертність, хоча експерти не впевнені у результатах медичних випробувань. Інший препарат, «Дексаметазон», продемонстрував кращі результати, проте наразі не було жодних спроб скупити його світові запаси — йому вже понад 60 років, він дешевий і доступний.

Наразі в інших країн є можливість скористатися так званою «примусовою ліцензією», яка перекриває права інтелектуальної власності компанії-розробника.

Станом на сьогодні стало відомо, що Gilead пожертвувала одну поставку «Ремдесивіру» Кореї, проте подробиць про кількість доз наразі немає, зазначає BBC.