У Киргизстані закрили кордон через «зникнення перших осіб» — президента та премʼєра

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Киргизстані закрили кордон через «зникнення перших осіб» — президента та премʼєра

Flickr / Norbert Bánhidi

У Киргизстані, де після парламентських виборів декілька днів тривають масові акції протесту, через «зникнення» високопосадовців вирішили закрити державний кордон.

Про це з посиланням на заступника голови Ради безпеки країни Омурбека Суваналієва пише Интерфакс.

«Місцеперебування президента Киргизстану Сооронбая Жеенбекова і премʼєр-міністра Кубатбека Боронова невідомо. З метою безпеки ухвалено рішення закрити кордон. Посадові особи, які залишили робочі місця, перебувають у конспіративних місцях. Сказати, де саме, ми не можемо — багато хто з них ховається. Дехто з них, як Боронов, запевняють, що працюють віддалено та у відставку не подавали. Таких реваншистів досить багато, що може призвести до великих зіткнень», — зазначив співрозмовник агентства.

За словами Суваналієва, також невідоме місцеперебування президента Сооронбая Жеенбекова, який не зʼявлявся на люди з початку протестних акцій.

«Політичні партії не можуть домовитися. Ми вживаємо всіх заходів із силовим блоком, щоб не допустити зіткнень. Партії повинні сісти за стіл переговорів, щоб не дестабілізувати обстановку», — додав він.

Водночас речниця Жеенбекова запевнила, що він перебуває в Бішкеку й особисто проводить переговори з представниками всіх політичних сил, пише ТАСС.

Комендант Бішкека Курсан Асанов, який оголосив себе в.о. голови МВС країни, під час пресконференції 8 жовтня повідомив про втечу міністра внутрішніх справ Кашкара Джунушалієва, повідомляє киргизька служба «Радіо Свобода».

«Він нічого не робив. Він просто зник. Він залишив і втік, як боягуз», — заявив він у відповідь на запитання, чи подавав Джунушалієв заяву про звільнення.

Тим часом колектив Міністерства фінансів висловив недовіру міністру Бактигуль Жеєнбаєвій, яка вже залишила своє робоче місце. Працівники звинуватили її у некомпетентності, відсутності професіоналізму в роботі Мінфіну і досвіду роботи на державній службі та несвоєчасному фінансуванні системи охорони здоровʼя під час погіршення епідеміологічної ситуації. У заяві також йдеться про приниження, образи і погрози звільнення з боку Жеєнбаевої.