Протести в Киргизстані: опозиція захопила владу у столиці та звільнила із СІЗО експрезидента

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Киргизстані протестувальники змогли домогтися звільнення із СІЗО колишнього президента країни Алмазбека Атамбаєва.

Про це повідомляє Интерфакс.

Зазначається, що протестувальники прорвалися на територію Державного комітету національної безпеки країни, у СІЗО якого й утримували Атамбаєва. Його вивели самі співробітники спецслужб, які перейшли на бік активістів.

Після захоплення резиденції президента там влаштували пожежу, палали кілька поверхів. Опозиція захопила владу в місті та почала формувати державні органи. Тимчасовим комендантом Бішкека став колишній заступник міністра внутрішніх справ Курсан Асанов. Виконувачем обов’язків голови Держкомітету нацбезпеки став заступник Радбезу Омурбек Суваналієв. Також у місті формують народні дружини.

За даними МОЗ, під час протестів 5 жовтня поранення отримали майже 600 протестувальників. Один із них помер від тяжкої травми голови.

  • 4 жовтня в Киргизстані пройшли вибори депутатів до парламенту VII скликання. Із 16 партій пройшли чотири, три з яких провладні. Подолати 7-відсотковий барʼєр змогла лише одна опозиційна партія — «Бутун Киргизстан». Люди вимагають перевиборів і говорять про масові підкупи та фальсифікації.