Прокуратура після доповіді ООН відкрила провадження за фактами катувань населення бойовиками «ЛНР»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Луганська обласна прокуратура за результатами вивчення доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини почала кримінальне провадження за фактами катувань цивільного населення з боку бойовиків «ЛНР» і російських солдатів, зокрема найманців.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури.

Прокурори встановили низку порушень норм міжнародного гуманітарного права в галузі захисту прав людини. У матеріалах справи йдеться про випадки катувань, вибивання свідчень і утримування людей в підвалах представниками «МВС» і «держбезпеки ЛНР». Людей переважно змушували зізнатися у шпигунстві та роботі на СБУ.

«Цивільне населення піддають тортурам і катуванню, застосовують фізичну силу та сексуальне насильство, використовують електричний струм й методи удушення газом. Затриманих позбавляють їжі та доступу до туалету. Для залякування людей учасники воєнізованих формувань погрожують фізичною розправою», — вказується в повідомленні.

Слідство встановило низку постраждалих осіб з Луганська й області. Розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 КК (порушення законів і звичаїв війни). Винним загрожує до 12 років вʼязниці.