Україна передасть Міжнародному кримінальному суду нові докази воєнних злочинів під час Іловайська

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Україна передасть Міжнародному кримінальному суду нові докази воєнних злочинів під час Іловайська

Костянтин Стрілець / «Бабель»

Військова прокуратура підготувала ще один пакет документів для повідомлення Міжнародного кримінального суду щодо воєнних злочинів під час Іловайської трагедії.

Про це в інтервʼю «Радіо Свобода» розповів заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

«Інформацію про зібрані докази щодо вчинення вищевказаних воєнних злочинів передано до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) для вирішення питання про відкриття провадження. Найближчим часом до МКС буде передане ще одне повідомлення стосовно тих подій», — розповів він.

Мамедов додав, що докази ведення агресивної війни проти України та фінансування тероризму надані також в Міжнародний суд ООН і в Європейський суд з прав людини. Крім того, за його словами, для об’єктивності розслідування прокуратура призначила судову комісійну військову експертизу. «Як ви розумієте, вона надскладна і, як свідчить практика, займе не менше ніж рік», — пояснив Мамедов.

Іловайський котел

Бойові дії, що розгорнулися під містом Іловайськ Донецької області під час російсько-української війни у серпні 2014 року. 23—24 серпня в тил українського угрупування, яке утримувало Іловайськ, з території РФ зайшли регулярні російські війська, й українці опинилися в оточенні. У ніч з 28 на 29 серпня президент Росії Володимир Путін звернувся до бойовиків «ДНР» із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових. 29 серпня українські військові організованими колонами почали рух із міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Спершу українські колони безперешкодно рухалися повз російські укріплені позиції, проте через деякий час російські війська відкрили вогонь і розстріляли колони на марші.

За даними Національного військово-історичного музею, у боях за Іловайськ 7—31 серпня 2014 року загинули 368 українських бійців, 18 вважаються зниклими безвісти.

  • Наприкінці серпня Офіс генерального прокурора відзвітував про перебіг розслідування обставин Іловайської трагедії. Єдиною причиною трагедії там назвали військове вторгнення Росії.
  • У серпні 2019 року працівники лондонської дослідницької групи Forensic Architecture представили нові докази причетності Росії до трагедії в Іловайську у 2014 році. Фахівці зібрали та каталогізували інформацію про участь у боях російських танків.