Офіс генпрокурора назвав російське вторгнення єдиною причиною Іловайської трагедії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Офіс генпрокурора назвав російське вторгнення єдиною причиною Іловайської трагедії

Spencer Platt / Getty Images

Офіс генерального прокурора відзвітував про хід розслідування обставин Іловайської трагедії.

Про це повідомляє пресслужба ОГП.

«Згідно з висновками експертів та комплексу інших здобутих доказів, єдиним фактором, що призвів до трагічних подій під Іловайськом, є військова агресія ЗС РФ. В ніч з 23 на 24 серпня 2014 року відбулось наймасштабніше пряме вторгнення збройних сил країни-агресора на територію України та подальше вчинення ними воєнних злочинів», — підкреслюють в Офісі генпрокурора.

Там додали, що на той момент угрупування російських військ складалося з дев’яти батальйонно-тактичних груп: 3,5 тис. осіб особового складу, до 60 танків, до 320 бойових машин, до 60 гармат, до 45 мінометів та 5 протитанкових ракетних комплексів.

На даний час до кримінальної відповідальності за вчинення вказаних злочинів притягнуто 110 осіб, у тому числі 68 громадян РФ, серед яких 21 високопосадовець. Цих осіб оголошено в розшук.

Прокуратура скерувала до суду 48 обвинувальних актів стосовно 51 особи. Вироками українських судів 35 осіб вже засуджено, в тому числі 13 громадян РФ, серед них 3 військовослужбовці ЗС Росії.

«Іловайський котел»

Бойові дії, що розгорнулися під містом Іловайськ Донецької області під час російсько-української війни у серпні 2014 року. 23—24 серпня у тил українського угрупування, яке утримувало Іловайськ, з території РФ зайшли регулярні російські війська, через що українці опинилися в оточенні. У ніч з 28 на 29 серпня президент Росії Володимир Путін звернувся до бойовиків «ДНР» із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових. 29 серпня українські військові організованими колонами почали рух із міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Спершу українські колони безперешкодно рухалися повз російські укріплені позиції, проте через деякий час російські війська відкрили вогонь і розстріляли колони на марші.

За даними Національного військово-історичного музею, у боях за Іловайськ 7—31 серпня 2014 року полягло 368 українських бійців, 18 вважають зниклими безвісти.

  • У серпні 2019 року працівники лондонської дослідницької групи Forensic Architecture представили нові докази причетності Росії до трагедії в Іловайську у 2014 році. Фахівці зібрали та каталогізували інформацію про участь у боях російських танків.
  • У серпні 2018 року Місія ООН заявила, що під час запеклих боїв за Іловайськ всі сторони збройного конфлікту серйозно порушували права людини та міжнародне гуманітарне право.