Пʼять епізодів злочинів. Держбюро назвало причини анексії Криму

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Державне бюро розслідувань (ДБР) назвало «справжні причини і умови», які привели до окупації Росією Криму в лютому 2014 року. Бюро назвало пʼять основних епізодів за результатами попереднього розслідування.

Матеріали були опубліковані на сайті Держбюро.

Причинами анексії в ДБР називають злочинне скорочення Збройних сил України, підрив мобілізаційної готовності, знищення системи протиповітряної оборони (ППО), нівелювання стратегічних документів і відсутність заходів при зовнішніх загрозах.

Відповідальними за втрату півострова називаються колишній начальник Генштабу ЗСУ Володимир Замана, який при співучасті з експрезидентом Віктором Януковичем і двома колишніми міністрами оборони Павлом Лебедєвим і Дмитром Саламатіним з 2012 по 2014 рік «підірвали обороноздатність, суверенітет, територіальну цілісність України, чим вчинили державну зраду».

ДБР зазначає, що протягом 2012 і 2013 року чисельність ЗСУ була скорочена з 240 тисяч до 162 тисяч військовослужбовців, незважаючи на повернення до позаблокового статусу і необхідність нарощування армії. У 2013 році була скорочена половина штату військкоматів — військові частини були укомплектовані лише на 25—55%. Також був знищений облік військової техніки і сам мобілізаційний ресурс.

Стосовно ППО в ДБР стверджують, що управління кримською системою передали під командування ВМС України на півострові, яке у підсумку перейшло на сторону Росії. До того ж була скорочена одна з двох бригад зенітних комплексів С-300В.

«Проведені в 2013 році масштабні організаційні зміни ЗСУ, що суперечать законодавству, не були внесені в стратегічні оборонні документи країни, що завадило ЗСУ в момент реалізації одного зі сценаріїв зовнішньої агресії сформувати ударну групу і захистити територіальну цілісність», — зазначили у ДБР, кажучи про нівелювання стратегічних документів.

Пʼятим фактором названо бездіяльність керівництва, яке не реагувало на чіткі дані розвідки про підготовку росіян до вторгнення в кінці 2013 року. Командування не провело показових навчань, не привело в бойову готовність війська і не організувало територіальну оборону.

За даними слідства, перераховані дії вищевказаних осіб у сукупності призвели до вторгнення російських військ у Крим і подальшої окупації. Розслідування триває.