У Киргизстані призначили нового главу уряду. Ним став опозиціонер, якого протестувальники напередодні звільнили з СІЗО

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Прем’єр-міністр Киргизстану Кубатбек Боронов на тлі масових протестів після парламентських виборів подав у відставку. Замість нього новим главою уряду призначили опозиціонера, ексдепутата Садира Жапарова.

Рішення про відставку Боронова та призначення Жапарова погодили на позачерговому засіданні парламенту 6 жовтня, повідомляє Sputnik.

Жапарова в ніч на 6 жовтня протестувальники звільнили з однієї з тюрем у Бішкеку, де він відбував 11-річний термін.

Президент країни Сооронбай Жеенбеков заявив, що готовий до переговорів із опозицією. «Є ризик, що країна стане жертвою не тільки внутрішніх сил, а й зовнішніх. Тому зараз потрібно зробити тільки одне — треба сісти за стіл переговорів, припинити суперечки. Я як легітимний президент [...] повинен обʼєднати їх і повинен бути готовий провести з кожним із них переговори. Це мій обовʼязок», — сказав Жеенбеков.

6 жовтня у Киргизстані суд також змінив запобіжний захід колишньому президенту Алмазбеку Атамбаєву, якого також напередодні із СІЗО звільнили протестувальники, — з тримання під вартою на домашній арешт. У червні Атамбаєва засудили до 11 років ув’язнення через звинувачення у корупції у справі про незаконне звільнення з-під варти кримінального авторитета Азіза Батукаєва.

  • 4 жовтня в Киргизстані пройшли вибори депутатів до парламенту VII скликання. Із 16 партій пройшли чотири, три з яких провладні. Подолати 7-відсотковий барʼєр змогла лише одна опозиційна партія — «Бутун Киргизстан». Люди вимагають перевиборів і говорять про масові підкупи та фальсифікації.
  • Під час масових протестів почалися сутички з поліцією та захоплення органів державної влади. Протестувальники зайняли будівлю парламенту, резиденцію президента та мерію столиці Бішкека.
  • Згодом Центральна виборча комісія Киргизстану визнала недійсними результати парламентських виборів.