Азербайджан показав обстріл своїх міст з вірменських позицій. НАТО закликає припинити бої, але Туреччина висуває умови

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В районі Нагірного Карабаху девʼятий день тривають запеклі бої між військами Азербайджану і Вірменії за підтримки невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки (НКР).

Міноборони Азербайджану повідомило, що з території Вірменії обстріляли міста Бейлаган, Барда, Тертер, Агджабеді, а також Гянджа, який 4 жовтня вже обстрілювали. Під обстріл потрапили й населені пункти, розташовані поблизу великих міст. Є повідомлення про поранених, але кількість поки не названа.

Відомство опублікувало відео пуску ракет з нібито вірменської території, які засікли засоби протиповітряної оборони. Зазначено, що вогонь вівся зі стартових позицій у Джермукському, Гафанському і Бердському районах Вірменії.

«Уже кілька днів противник, притиснутий по всьому фронту, систематично завдає ракетних ударів з території Вірменії по густонаселених районах і цивільній інфраструктурі на території Азербайджану», — йдеться в повідомленні.

Міноборони Вірменії обстріл заперечує і каже, що вогонь вівся з території НКР. Армійське відомство у відповідь звинувачує Азербайджан в обстрілі міст і вбивстві мирного населення, зокрема в обстрілі Степанакерту.

Що стосується справ на лінії фронту, то сторони продовжують публікувати відео знищення техніки і солдатів одна одної та говорити про успіхи. Вірменія повідомляє про знищення великої кількості солдатів і техніки та про зупинку наступу азербайджанців.

Війська Азербайджану займають населені пункти. Так, війська відбили село Таліш. Напередодні у сил НКР відбили місто Джебраїл і навколишні села.

Як повідомляє BBC, речник президента невизнаної НКР визнав факт відступу на деяких напрямках передовій. За його словами, це зроблено, щоб уникнути зайвих жертв і нанести шкоду військам ворога.

Тим часом генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прибув до Туреччини з візитом і закликав сторони припинити війну, пише Reuters.

«Надзвичайно важливо, щоб ми передали дуже чіткий сигнал усім сторонам про те, що вони повинні негайно припинити бойові дії, що ми повинні підтримати всі зусилля з пошуку мирного рішення шляхом переговорів», — сказав Столтенберг.

Член НАТО і союзник Азербайджану Туреччина продовжує наполягати на своєму і вимагає, щоб вірмени залишили Нагірний Карабах. «Азербайджан веде війну на своїх землях, він намагається повернути свої землі від терористів і окупантів. У цьому сенсі кожен має підтримати Азербайджан юридично і морально», — сказав міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.