«Новая газета»: Туреччина вербує сирійських найманців для участі у війні в Нагірному Карабаху. Вірмени з Лівану та Сирії теж підтягуються

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Турецька сторона вербує сирійських найманців для допомоги Азербайджану у війні в Нагірному Карабаху.

Про це пише «Новая газета» із посиланням на власні джерела.

За їхніми даними, вербування переважно відбувається у провінції Ідліб — єдиній провінції, яка підконтрольна сирійській опозиції. Там реєстрацією займається місцевий Сеїф абу Бакр.

Добровольців реєструють у місті Афрін неподалік кордону з Туреччиною. Сам Афрін підконтрольний протурецькими збройними угрупованнями. Після цього їх переправляють через кордон, привозять до міста Газіантеп, звідки вони вилітають до Баку з пересадкою в Стамбулі.

Найманці переважно займаються охороною нафтогазових родовищ в Азербайджані. За попередніми даними, туди вже вирушило від 700 до тисячі сирійців.

Туреччина виплачує найманцям зарплату в розмірі 1 800 доларів на місяць. Також вона обіцяє їм та членам сімей турецьке громадянство. Якщо ж найманець загине — його родина отримає виплату в 30 тисяч доларів.

Водночас є інформація і про те, що до Вірменії на допомогу активно вирушають і сирійські та ліванські вірмени. Там вони опинилися ще на початку ХХ століття, коли Туреччина влаштовувала гоніння вірмен на Кавказі. За даними МВС Лівану, для допомоги в Нагірному Карабаху до Вірменії вже вирушили близько 500 вірмен.