Центр протидії корупції: Нова експертиза встановила 40 млрд грн збитків від формули «Роттердам+»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Центр протидії корупції: Нова експертиза встановила 40 млрд грн збитків від формули «Роттердам+»

Ковальчук Віктор / УНІАН

Нова експертиза у справі про «Роттердам+» підтвердила завдання збитків у 40 млрд гривень.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Зазначається, що про це стало відомо під час розгляду в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду скарги на закриття прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталієм Пономаренком справи «Роттердам+».

«Експертиза, проведена незалежним експертом за ініціативи органу досудового розслідування, підтвердила документально і розрахунково завищення фактичної вартості електроенергії протягом травня 2016 року — червня 2019 року в розмірі 39,9 мільярда гривень» — заявив адвокат Олексій Бойко.

Справа «Роттердам+»

Формулу «Роттердам+» Нацкомісія з питань енергетики та комунальних тарифів почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлювала тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову під час впровадження формули «Роттердам+». У жовтні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 мільярдів гривень через необґрунтоване застосування цієї формули. Згодом рівень збитків сягнув майже 19 мільярдів.

  • У листопаді 2019 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно заарештувала фігуранта справи «Роттердам+», колишнього главу Нацкомісії з питань енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка і заступника начальника управління НКРЕКП Володимира Бутовського.
  • Наприкінці серпня стало відомо про рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закрити справу «Роттердам+». Справу закрили начебто на підставі експертизи, яка не виявила збитків. НАБУ заявило, що оскаржуватиме це рішення, оскільки воно суперечить засадам верховенства права.
  • Наприкінці вересня Вищий антикорупційний суд вирішив не поновлювати розслідування у справі «Роттердам+».