Кравчук на засіданні ТКГ вимагав розблокувати переговори, а Росія звинуватила Україну у «виході» з Мінських угод

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Чергове засідання Тристоронньої контактної групи відбулося в режимі відеоконференції. Голова делегації України Леонід Кравчук закликав Росію розблокувати переговори з врегулювання конфлікту на Донбасі та просив зосередитися на важливих для українців питаннях.

Як повідомляє Офіс президента, Кравчук наполягав на тому, що потрібно працювати над реалізацією Паризьких домовленостей «нормандської четвірки». Ішлося про суперечки через зміни до постанови Ради про місцеві вибори, на яких наполягає РФ.

«Не висувайте нам ультиматумів. Ми не в СРСР і не під Кремлем. Україна — незалежна держава, яка не дозволить диктувати їй будь-які умови!» — сказав Кравчук. Голова української делегації закликав не створювати «каменів спотикання», а «рухатися вперед, зосередившись на посиленні режиму припинення вогню, звільненні утримуваних сторонами осіб, розв’язанні проблем, у вирішенні яких зацікавлені прості люди».

Зазначено, що обговорення процедурних питань тривало близько чотирьох годин. Конкретних результатів досягти не вдалося.

Російська сторона після засідання звинуватила Україну у «фактичному припиненні» виконання Мінських домовленостей і «виході» з угод. Як пише ТАСС, представник РФ Борис Гризлов заявив це в контексті того, що український парламент не змінив постанову, щоб дозволити вибори на окупованому Донбасі.

За його словами, заяви Офісу президента про слова першого премʼєра Вітольда Фокіна, якого вивели з ТКГ, суперечать самій «основі Мінських угод». У них йшлося про те, що метою української делегації є повернення всіх окупованих територій на українських умовах.

  • Представники бойовиків «ДНР» і «ЛНР» у Тристоронній контактній групі та Росія висунули ультиматум українській делегації. Вони вимагають, щоб Верховна Рада змінила постанову про місцеві вибори, інакше вони відмовляться від обміну утримуваними особами.
  • 30 вересня президент Володимир Зеленський підписав указ, яким вивів першого премʼєра Вітольда Фокіна зі складу делегації України на переговорах у Мінську. Цьому передувала заява Фокіна на засіданні комітету Ради, де він сказав, що не бачив доказів того, що на Донбасі йде війна між Україною та Росією.
  • 30 серпня Фокін в інтервʼю виданню «Страна.ua» заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію для учасників подій на сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення державного кордону під контроль України.