«Має бути політика one voice». Кандидат у спікери ТКГ Лубківський розповів про підготовку змін в групі

Автори:
Вікторія Мартинюк, Оксана Коваленко
Дата:

Дипломат Маркіян Лубківський, якого можуть призначити спікером української делегації у Тристоронній контактній групі, розповів, які завдання перед ним ставить Офіс президента. Про це він повідомив у коментарі «Бабелю».

«Зараз потрібна людина, яка буде розповідати про роботу делегації українцям і міжнародним партнерам. Але я не виключаю, що цей функціонал може змінитися», — розповів Лубківський.

Дипломат наголосив на підготовці змін у ТКГ стосовно комунікації.

«Щоб не траплялося таких випадків, які були в минулому, щоб звучала позиція делегації, а не власні точки зору, комунікація має бути єдиною. Має бути політика one voice, але це не означає, що коментує одна особа […] Ми повинні дотримуватися домовленостей, досягнутих із нашими партнерами з ОБСЄ. Наша інформаційна політика повинна базуватися на тому, щоб не програвати опоненту, але разом з тим дотримуватися взятих на себе зобовʼязань. Головне — не програвати на інформаційному фронті, і в мене є ідея, як це робити», — сказав Лубківський.

  • 30 вересня народний депутат фракції «Слуга народу» Олександр Качура підтвердив, що серед кандидатур на посаду спікера ТКГ є дипломат Маркіян Лубківський.
  • Згодом у коментарі «Бабелю» Лубківський підтвердив, що його кандидатуру розглядають на посаду спікера ТКГ, але він поки не дав згоду. За його словами, пропозиція надійшла від Офісу президента та голови української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука.
  • 30 вересня президент Володимир Зеленський підписав указ, яким вивів першого премʼєра Вітольда Фокіна зі складу делегації України на переговорах у Мінську. Цьому передувала заява Фокіна на засіданні комітету Ради, де він сказав, що не бачив доказів того, що на Донбасі йде війна між Україною та Росією.
  • 30 серпня Фокін в інтервʼю виданню «Страна.ua» заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію для учасників подій на сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення державного кордону під контроль України.