Рада повернула «пакунки малюка» при народженні дитини. Але з липня 2021 року замість них дозволять отримувати гроші

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Верховна Рада проголосувала у другому читанні за проєкт закону про повернення одноразової натуральної допомоги у вигляді «пакета малюка» («бебі-боксу»), яку наприкінці липня замінили грошовою виплатою у 5 тисяч гривень. За проголосували 264 народні депутати.

Батькам упродовж 30 днів з моменту народження дитини надаватимуть набір товарів першої необхідності безкоштовно. Перші «пакунки» повинні надійти вже 1 грудня.

Нардеп Євгенія Кравчук («Слуга народу») зазначила, що ті сім’ї, які не встигли оформити заявку на отримання пакунку, зможуть отримати банківські картки для нарахування монетизації.

За її словами, доопрацьована редакція законопроєкту містить такі зміни:

  • вартість «пакунку малюка», відповідно до бюджетного фінансування, становить не менш ніж три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років і не зараховується до розміру допомоги при народженні дитини;
  • з 1 липня 2021 року за бажанням батьки зможуть отримати замість «пакунку» допомогу у грошовій формі;
  • уточнено перелік отримувачів «пакунку малюка» у разі відсутності батьків. Отримати допомогу також зможуть усиновлювачі, вихователі, прийомні батьки, опікуни новонародженої дитини.
  • «Пакет малюка» почали видавати молодим батькам з вересня 2018 року. Він містив 25 необхідних речей для новонароджених, як-от підгузники, серветки, пелюшки, шапочки, боді, повзунки, рушники, термометри, креми, мило і багато іншого. «Пакет малюка» був безповоротною адресною соціальною допомогою і видавався по одному на кожну дитину. В уряді стверджували, що вартість одного дитячого набору становила 3 377 гривень.
  • У 2020 році Кабмін вирішив закуповувати такі пакунки за рахунок державного бюджету, а не за кошти регіонів. Однак через скандал із тендером і скарги учасників Антимонопольний комітет заблокував процес закупівлі «бебі-боксів», через що утворився їхній дефіцит. 29 липня Кабмін вирішив видавати батькам грошові виплати (5 000 грн) замість «бебі-боксів».
  • ЮНІСЕФ просив уряд повернути «бебі-бокси», після чого депутати зареєстрували законопроєкт.
  • З 1 вересня в Україні змінилися правила отримання «бебі-боксів» — замість них почали видавати гроші.