ЮНІСЕФ просить уряд повернути «бебі-бокси», які замінили грошовими виплатами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Дитячий фонд ООН в Україні (ЮНІСЕФ) закликає уряд повернути «пакети малюка» («бебі-бокси»), які нещодавно замінили на грошові виплати.

У заяві ЮНІСЕФ говориться, що більшість батьків України підтримує саме натуральну допомогу у вигляді пакетів і про це свідчать їхні відгуки, які збирали протягом двох років.

«Пакунок малюка» поєднує у собі предмети першої необхідності для догляду за дитиною протягом перших днів життя, матеріали для раннього розвитку дитини та навчальні матеріали для батьків, наприклад, щодо вакцинації та грудного вигодовування. Тож, окрім матеріальної підтримки, сім’я отримує важливу інформацію, яка виховує навички позитивного батьківства», — сказано в заяві.

Організація зазначає, що «бебі-бокси» універсальні для всіх батьків, незалежно від їх соціально-економічного статусу. 8 з 10 сімей хочуть отримувати допомогу в натуральному вигляді, оскільки виплати у 5 тисяч гривень не дозволяють придбати мінімум третини всього, що входить в пакети.

За даними ЮНІСЕФ, 79% опитаних батьків отримали «бебі-бокси», з яких половина заявила, що змогла істотно заощадити на покупці необхідних товарів.

  • «Бебі-бокс» при народженні дитини почали видавати з 1 вересня 2018 року. До нього входять 25 необхідних речей для новонароджених.
  • В уряді повідомляли, що вартість одного дитячого набору, так званого «пакунка малюка» становить 3 377 грн.
  • У 2020 році Кабмін вирішив закуповувати такі пакунки за рахунок державного бюджету, а не за кошти регіонів. Однак через скандал із тендером та скарги учасників Антимонопольний комітет заблокував процес закупівлі «бебі-боксів», через що утворився їхній дефіцит.
  • 29 липня Кабмін вирішив видавати батькам грошові виплати (5 000 грн), замість «бебі-боксів».