В Україні змінилися правила отримання «бебі-боксів». Батькам даватимуть гроші

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

З 1 вересня українські батьки будуть отримувати гроші (5 тисяч грн) замість одноразової натуральної допомоги у вигляді «пакету малюка» («бебі-боксу»). Однак якщо пакети в регіоні залишилися, то батьки зможуть самі вибирати вид допомоги, повідомляє Міністерство соцполітики.

Отримати гроші зможуть наступні категорії:

  • громадяни, які у 2020 році не отримали «пакет малюка», можуть звернутися за грошовою компенсацією протягом 12 місяців від народження дитини;
  • українці, іноземці та особи без громадянства, які разом з дитиною проживають в Україні на законних підставах (або прийомні батьки, опікуни) і доглядають за нею.

Гроші будуть зараховані на картку ПриватБанку. Вони повинні бути витрачені тільки на речі для малюка та матір і протягом року з дня їх зарахування.

Для отримання виплати батьки повинні звернутися до структурного підрозділу з питань соцзахисту населення, сільської, селищної, міської ОТГ. При собі потрібно мати копію свідоцтва про народження дитини, копію паспорта або ідентифікаційного номера, а також довідку з пологового будинку про неотримання одноразової допомоги (у разі народження дитини у 2020 році).

  • «Бебі-бокс» при народженні дитини почали видавати з 1 вересня 2018 року. До нього входять 25 необхідних речей для новонароджених.
  • В уряді повідомляли, що вартість одного дитячого набору, так званого «пакунка малюка», становить 3 377 грн.
  • У 2020 році Кабмін вирішив закуповувати такі пакунки за рахунок державного бюджету, а не за кошти регіонів. Однак через скандал із тендером і скарги учасників Антимонопольний комітет заблокував процес закупівлі «бебі-боксів», через що утворився їхній дефіцит. 29 липня Кабмін вирішив видавати батькам грошові виплати (5 000 грн) замість «бебі-боксів».
  • ЮНІСЕФ просив уряд повернути «бебі-бокси», після чого депутати зареєстрували законопроєкт.