Патріарх Філарет закликав Папу Римського втрутитися у справу засудженого в Італії нацгвардійця Марківа

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Патріарх Філарет закликав Папу Римського втрутитися у справу засудженого в Італії нацгвардійця Марківа

Nacho Arteaga / Unsplash

Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет звернувся до Папи Римського Франциска із проханням допомогти засудженому в Італії військовослужбовцю Національної гвардії України Віталію Марківу.

Звернення Філарет виклав на своїй сторінці у Facebook.

«Ваша Святосте! Звертаюсь до Вас як духовного лідера всього католицького світу, а також керівника держави Ватикан з проханням задіяти Ваш авторитет і всі можливі механізми для забезпечення справедливого судового розгляду у справі доведення невинуватості українського патріота Віталія Марківа. Стати на бік правди і захистити стражденних — то великий наш обов’язок як пастирів, бо ж сам Христос дав нам Євангельське одкровення, що «Бог є любов» (1 Ін 4:8)», — заявив патріарх.

Філарет наголосив, що Віталію Марківу бездоказово та безпідставно інкримінують причетність до загибелі журналіста Анреа Роккеллі, який загинув у травні 2014 року в Слов’янську під час активної фази російської воєнної агресії.

Також він зауважив, що нещодавно, під час розслідування та експертиз, зокрема проведених Міністерством внутрішніх справ, були отримані нові докази, які доводять, що Марків фізично не міг скоїти злочин, в якому його звинувачують. Водночас аргументи сторони обвинувачення в першій інстанції, «як стверджують очевидці, спиралися на російську пропаганду».

«Ви як людина, яка проходила духовне становлення під керівництвом українського священника, мабуть знаєте, що українці є миролюбною нацією та ніколи не окуповували чужих територій. Вони завжди лише боронили свою землю. Так відбувається і нині, під час російсько-української війни. Україна та більшість країн демократичного світу розуміють, що Віталій Марків насправді став жертвою примітивної помсти імперської Росії, проти якої він, як і весь наш народ, бореться за цілісність і самостійність нашої держави. Кожен народ гордився б таким сином, як Віталій Марків, який за покликанням свого серця став на захист Батьківщини під час нападу на неї ворога. Марків пішов на фронт саме через велику справжню християнську любов до своєї землі та рідного народу. Тому українці пишаються Віталієм Марківим й обурені несправедливим судовим переслідуванням щодо нього», — додав Філарет.

Справа Марківа

Суд італійського міста Павія 12 липня 2019 року засудив Марківа до 24 років вʼязниці за звинуваченням у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського журналіста Андреа Роккеллі. У травні 2014 року біля гори Карачун під Словʼянськом внаслідок обстрілу загинули Роккеллі та російський перекладач Андрій Миронов. Прокурор побудував звинувачення на свідченнях одного очевидця, якого звуть Вільям Рогелон. Це журналіст, який був із Роккеллі, але залишився живим.