Бої у Нагірному Карабасі: Вірменія повідомила про удар по військовій частині на своїй території

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Бої у Нагірному Карабасі: Вірменія повідомила про удар по військовій частині на своїй території

Celestino Arce / NurPhoto / Getty Images

Збройні сили Азербайджану завдали удару по військовій частині в районі міста Варденіс на сході Вірменії. Про це повідомила прессекретарка Міністерства оборони Вірменії Шушан Степанян у Facebook.

Також військові Азербайджану застосували повітряні сили в напрямку позицій Вірменії.

За словами Степанян, цьому передувала дезінформація азербайджанських військових про артобстріл з території Вірменії. Вона пообіцяла «жорстку відповідь».

Поки Азербайджан не коментує це повідомлення.

Як повідомляє Armen Press, увечері 28 вересня уряд Вірменії збирався на позачергове засідання Ради безпеки, під час якого обговорювали нанесення противнику пропорційного контрудару.

Видання АPА з посиланням на Міністерство оборони Азербайджану повідомляє, що у районі Нагірного Карабаху у напрямках на Фізулі — Джебраіл і Агдере бої між Вірменією та Азербайджаном тривали протягом усієї ночі. Авіаційні засоби ВПС і військ Азербайджану знищили змішану колону бронетехніки та інших вірменських бойових машин, яка рухалася з села у Нагірному Карабасі Мадагиза у напрямку міста Агдере. Вогнем артилерії також знищили один вірменський танк, одну машину і до 10 військових.

Водночас у Єревані повідомили про відбиття декількох атак ВС Азербайджану у Нагірному Карабасі. У Міноборони Вірменії зазначили, що на окремих ділянках противнику завдали «значних втрат у живій силі і техніці».

BBC повідомляє, що Міноборони невизнаної Нагірно-Карабаської республіки визнало втрату 26 військових під час боїв у понеділок 28 вересня. Загалом, втрати «республіки» з неділі 27 вересня сягнули 84 військових.

Міністерство оборони Вірменії з початку спалаху бойових дій не оприлюднило цифри загиблих. Азербайджан також не повідомляє офіційну інформацію про втрати. Водночас обидві сторони конфлікту стверджують про «сотні вбитих військових супротивника».

  • Уранці 27 вересня місто Степанакерт, а також інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли з «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху — Азербайджан і Вірменія — звинуватили одна одну в черговій ескалації.
  • Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села та позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах.
  • 28 вересня Вірменія заявила, що Туреччина перекидає у Нагірний Карабах військових із Сирії, аби ті воювали на боці Азербайджану. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у відповідь заявив про «окупацію» регіону Вірменією.
  • Водночас Азербайджан неодноразово звинувачував Росію у постачанні зброї до Вірменії. Вірменія ж у конфлікті з Нагірним Карабахом звернулась по допомогу до Росії.