Макрон зустрівся з Тихановською у Вільнюсі. Її запросили виступити перед парламентом Франції

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Макрон зустрівся з Тихановською у Вільнюсі. Її запросили виступити перед парламентом Франції

Пул Первой

Президент Франції Емманюель Макрон, який перебуває з візитом у Литві, зустрівся з лідеркою білоруської опозиції, екскандидаткою у президенти Білорусі Світланою Тихановською. Про це повідомили в її Telegram-каналі «Пул первой».

Там розповіли, що основною темою розмови стане можливість організації нових виборів президента.

Тихановська згодом виступить перед парламентом Франції, повідомляє AFP, але дату поки не вказують. А наступного тижня вона зустрінеться з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Після зустрічі з Макроном опозиціонерка заявила, що він пообіцяв допомогти у переговорах з урегулювання політичної кризи в Білорусі та звільнення політв’язнів. «Багато людей страждають від режиму, безліч людей знаходиться в тюрмах, і він зробить все, щоб допомогти, щоб усі політичні вʼязні були відпущені», — сказала Тихановська, яку цитує Delfi.

Наразі пресслужба Єлисейського палацу не повідомила деталей зустрічі. Напередодні Макрон розповідав про майбутню зустріч з Тихановською. «Я зустрінуся з нею, вона була важливою фігурою останні кілька тижнів та є дуже сміливою. Я хочу визнати її роль, її відвагу та відвагу інших білоруських жінок», — зазначав президент Франції, якого цитував Bloomberg.

  • Макрон раніше заявив, що самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку слід добровільно піти зі своєї посади. За його словами, у Білорусі зараз триває криза авторитарної влади, яка не здатна зрозуміти логіку демократії і намагається утриматися силою. Лукашенко відреагував на заяву Макрона, назвавши його «незрілим політиком» і порадивши зайнятися внутрішніми справами Франції.
  • Тихановська заявляла, що хоче, аби Франція взяла на себе функції посередника для вирішення ситуації в Білорусі.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.