ЄС застерігає від іноземного втручання у ситуацію із Нагірним Карабахом

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ЄС застерігає від іноземного втручання у ситуацію із Нагірним Карабахом

Європейський Союз застеріг від іноземного втручання в ситуацію у Нагірному Карабасі — будь-яке «втручання ззовні неприйнятне». Про це зазначив представник верховного представника ЄС Жозепа Борреля, повідомляє Deutsche Welle.

Сторони конфлікту повинні «зробити все, щоб уникнути повномасштабної війни». У ЄС підкреслили, що конфлікт несе «серйозні ризики» для стабільності в регіоні.

Нагадаємо, що посол Вірменії в Росії Вардан Тоганян заявив, що Туреччина перекидає у Нагірний Карабах військових із Сирії, аби ті воювали на боці Азербайджану. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у відповідь заявив про «окупацію» регіону Вірменією.

  • Уранці 27 вересня місто Степанакерт, а також інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли з «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху — Азербайджан і Вірменія— звинуватили одна одну в черговій ескалації.
  • Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села та позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах.
  • Вірменія оголосила про воєнний стан і початок загальної мобілізації чоловіків у віці до 55 років. Наступного дня Азербайджан теж оголосив часткову мобілізацію.
  • Парламент Азербайджану ухвалив постанову про воєнний стан у деяких містах країни через ескалацію конфлікту в Нагірному Карабаху.