Білоруська опозиція пропонує створити міжнародну групу з мандатом ОБСЄ для врегулювання ситуації у країні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Білоруська опозиція пропонує створити міжнародну групу з мандатом ОБСЄ для врегулювання ситуації у країні

tut.by

Координаційна рада опозиції Білорусі планує створити спеціальну міжнародну групу з мандатом місії ОБСЄ для того, щоб врегулювати кризу всередині країни.

Про це в ефірі «Радіо Свобода» сказав член президіуму Координаційної ради Павло Латушко.

«Ми вважаємо важливим, щоб до цього долучилися головні країни світу. Це Німеччина як очільниця Євросоюзу, Франція, яка є вельми важливим членом Євросоюзу, Сполучені Штати Америки, Велика Британія. Також нам важливо, щоб Росія долучилася до цього процесу, щоб знайти вихід із тієї складної ситуації, що склалась у нашій країні», — сказав Латушко.

За його словами, члени Координаційної ради пропонують застосувати для цього «московський» механізм роботи ОБСЄ. Цей метод передбачає, що місію створюють із залученням експертів, які не можуть бути громадянами та резидентами країни, яка її ініціювала.

  • Кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська хоче, щоб Франція взяла на себе функції посередника для вирішення ситуації в Білорусі.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 23 вересня Олександр Лукашенко влаштував власну інавгурацію на посаду президента Білорусі в Палаці незалежності в Мінську. На церемонії він заявив, що вступає на посаду «з особливим почуттям гордості за білорусів». Уперше в історії країни про інавгурацію не повідомляли заздалегідь на офіційному рівні. Після «інавгурації» опозиція закликала білорусів приєднатися до безстрокової акції непокори.
  • Деякі європейські країни заявили, що не визнають ані результатів президентських виборів у Білорусі, ані Лукашенка на посаді президента. У Євросоюзі також заявили, що не визнають легітимність Лукашенка і переглянуть свої відносини з Білоруссю.