Британія теж не визнала Лукашенка президентом Білорусі та готує проти його режиму санкції

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Британія теж не визнала Лукашенка президентом Білорусі та готує проти його режиму санкції

Valery Sharifulin / TASS / Getty Images

Велика Британія спільно зі США та Канадою готують санкції проти режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка через порушення прав людини.

Про це заявив очільник британського МЗС Домінік Рааб, пише Reuters.

«З огляду на шахрайську інавгурацію Лукашенка я доручив […] підготувати санкції Магнітського для тих, хто несе відповідальність за серйозні порушення прав людини», — сказав він.

Рааб не назвав імена людей, проти яких можуть запровадити санкції, але зазначив, що потенційно розглядається «ціле коло осіб».

За даними джерел Reuters, США, Канада та Британія оголосять про санкції проти білоруських посадовців уже найближчим часом — у п’ятницю, 25 вересня. Але для цього потрібна краща координація між трьома країнами. Одне джерело розповіло, що наразі в санкційному переліку шестеро людей, але він може змінитися.

Що таке «Акт Магнітського»?

Сергій Магнітський — російський аудитор, який заявив про існування схем розкрадання бюджетних коштів через незаконне повернення податків, організованих російськими посадовцями та силовиками. У 2008 році його заарештували.

У 2009 році, перебуваючи під арештом, Магнітський помер у московському ізоляторі «Матросская тишина» за тиждень до закінчення однорічного терміну, протягом якого його могли законно утримувати без суду. Смерть Магнітського викликала широкий міжнародний резонанс і стала приводом для прийняття в 2012 році в США та згодом у Канаді «Акту Магнітського», який ввів персональні санкції щодо осіб, відповідальних за порушення прав людини і принципу верховенства права в Росії.