Зеленський закликав ООН реформувати Раду безпеки через поведінку Росії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Зеленський закликав ООН реформувати Раду безпеки через поведінку Росії

president.gov.ua

Сьогодні Володимир Зеленський виступив на загальних дебатах 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, де говорив про необхідність реформування Ради безпеки через поведінку Росії, яка є постійним членом цього органу.

Про це повідомляє сайт президента України.

У своєму онлайн-виступі Зеленський на прикладі російської агресії зазначив, що сучасна безпекова система «дедалі частіше починає давати збій» через «нові баги та віруси».

«Які почуття були б у засновників ООН, якби вони дізналися, що 75 років потому в центрі Європи буде йти війна?.. Чи змінили б вони щось у Статуті та механізмах ООН, якби знали, що через 75 років унаслідок війни на Донбасі буде 14 тисяч загиблих і майже півтора мільйона людей втратять свої домівки?» — сказав президент.

Він нагадав про порушення прав людини Росії в окупованому Криму, мілітаризацію півострова, що загрожує безпеці Чорноморського регіону, і додав, що Україна в цій ситуації «справді прагне миру».

«Неприпустимо, коли суверенітет незалежної держави порушує один з постійних членів Ради Безпеки ООН. Це остаточно доводить, що механізми зразка 1945 року сьогодні працюють не до кінця. Усе це може призвести до подальшого знецінення Ради Безпеки», — сказав Зеленський.

Він зазначив, що Україна готова брати активну участь у реформуванні Радбезу, щоб зробити цей орган «більш представницьким, збалансованим, прозорим і ефективним».

«В інтересах ООН мати дієвий інструмент, якщо хтось зловживає правом вето та статусом постійного члена», — сказав президент, вочевидь, маючи на увазі Росію.

  • Представник України в ООН Сергій Кислиця заявив, що обговорювати відновлення поставок дніпровської води в анексований Крим можна лише в тому разі, якщо Росія офіційно звернеться з таким проханням до влади України і при цьому визнає себе країною-окупантом.
  • На 75-й сесії Генасамблеї ООН Дональд Трамп вимагав покарати Китай за поширення «нової чуми». Сі Цзіньпін, навпаки, закликав разом боротися із коронавірусом і обіцяв допомогу.
  • Тринадцять країн з авторитарними режимами проголосували проти розгляду на 75-й Генасамблеї ООН пункту «Обовʼязок захищати», який дає можливість обговорювати злочини проти людства та масові порушення прав людини. Серед них — Росія та Білорусь.