Трамп в ООН зажадав покарати Китай за коронавірус. Китайський лідер закликав до співпраці

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На 75-й сесії Генасамблеї ООН Дональд Трамп вимагав покарати Китай за поширення «нової чуми». Сі Цзіньпін навпаки закликав разом боротися із коронавірусом і обіцяв допомогу.

Як повідомляє Reuters, Трамп закликав притягнути Китай до відповідальності за пандемію, а китайський лідер Сі Цзіньпін заявив, що його країна готова допомогти в боротьбі і не має наміру вести ні з ким ані холодну, ані гарячу війну.

У своєму виступі Трамп заявив, що Китай халатно допустив поширення вірусу по всьому світу. «Ми повинні притягнути до відповіді країну, яка випустила цю нову чуму в світ! Уряд Китаю і ВООЗ, яка підконтрольна Китаю, помилково заявили, що відсутні докази передачі вірусу від людини до людини. У перші дні вірусу Китай зупинив поїздки всередині країни, дозволяючи при цьому літакам залишати Китай і заражати світ», — сказав американський президент.

В кінці виступу Трамп пообіцяв перемогти вірус і поширити вакцину.

Представляючи виступ Сі Цзіньпіна, посол Китаю в ООН Чжан Цзюнь сказав, що КНР «рішуче відкидає безпідставні звинувачення» США.

«Ми ніколи не будемо прагнути до гегемонії, експансії і створення сфер впливу. Ми виступаємо за вирішення розбіжностей і конфліктів шляхом діалогів і переговорів», — заявив китайський лідер. Сі Цзіньпін повідомив про виділення $50 млн на підтримку плану ООН з гуманітарного реагування на пандемію.

«Перед обличчям вірусу ми повинні зміцнити солідарність і разом подолати це. Ми повинні слідувати вказівкам науки, повною мірою використовувати провідну роль Всесвітньої організації охорони здоровʼя і почати спільні міжнародні заходи, щоб перемогти цю пандемію. Будь-які спроби політизувати питання або таврувати його мають бути відхилені», — заявив Сі Цзіньпін.

  • Адміністрація Трампа обмірковує шляхи можливого покарання або отримання фінансової компенсації від Китаю за те, що, на її думку, він приховує інформацію про COVID-19.
  • 19 травня Трамп пригрозив назавжди зупинити фінансування Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ), якщо та не проведе внутрішні реформи. Також ВООЗ повинна «довести свою незалежність від Китаю». На це організації дали 30 днів. Вже в липні Трамп направив до Конгресу повідомлення про офіційний вихід країни з ВООЗ.
  • Розслідувати походження коронавірусу хочуть мінімум 60 країн. Держави вимагають дати «неупереджену, незалежну і всеосяжну оцінку». Китай виступав проти, але потім погодився з деякими умовами.