Росія, Білорусь та ще низка країн проголосували проти пункту ООН про порушення прав людини

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Тринадцять країн з авторитарними режимами проголосували проти розгляду на 75-й Генасамблеї ООН пункту «Обовʼязок захищати», який дає можливість обговорювати злочини проти людства та масові порушення прав людини.

Як повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, проти голосували Росія, Білорусь, Китай, Іран, Киргизстан, Конго, Куба, Мʼянма, Нікарагуа, Єгипет, Еритрея, Південний Судан та Сирія, яка і була ініціатором вилучення цього пункту.

За словами Кислиці, частина цих країн на минулій сесії голосувала проти внесення до порядку денного 75-ї сесії пункту «Ситуація на окупованих територіях України». Невключення пункту «Обовʼязок захищати» може «звільнити», наприклад, Білорусь від незручного розгляду питання про придушення режимом мирних протестів.

Кислиця зазначив, що за пропозицією вилучити пункт стоїть Росія. За його словами, Сирія є «однією з головних проксі Росії в Генасамблеї». «Ця країна часто використовується російськими дипломатами, які вдають, що це, власне, не їхня ініціатива, але вони готові підтримати», — пояснив Кислиця.

Концепція «Обовʼязок захищати», підтримана ООН у 2005 році, націлена на попередження геноцидів, військових злочинів, злочинів проти людяності, етнічних чисток. При цьому є думка, що її можуть використовувати окремі держави для застосування сили проти іншої держави.