Посол України в ООН: Щоб отримати воду до Криму, Росія має офіційно звернутися і визнати себе окупантом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Посол України в ООН: Щоб отримати воду до Криму, Росія має офіційно звернутися і визнати себе окупантом

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

Обговорювати відновлення поставок дніпровської води в анексований Крим можна лише в тому разі, якщо Росія офіційно звернеться з таким проханням до влади України і при цьому визнає себе країною-окупантом.

Про це «Крим.Реалії» заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

«Для того щоб почати розмову про постачання води, вони, по-перше, повинні визнати, що вони країна-окупант, і офіційно звернутися як країна-окупант, згідно з гуманітарним правом. Вони повинні звернутися до влади України з офіційним проханням, а не з погрозами, з істериками, розумієте. І тоді будемо дивитися, тоді відповідні міністерства і відомства будуть дивитися, якою повинна бути наша реакція. Наскільки мені відомо, на сьогодні країна-окупант жодного разу не зверталася до України з проханням почати діалог про цю проблему. Замість цього ми бачимо багато метушні та істерик за лаштунками цієї проблеми», — зазначив посол.

  • У березні 2014 року Україна припинила постачати дніпровську воду на Кримський півострів. У вересні 2015 року активісти організували товарну блокаду Криму, а в кінці того ж року домоглися повного припинення поставок електроенергії на тимчасово окупований півострів.
  • 25 серпня глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Україна може відновити водопостачання до Криму, якщо там станеться гуманітарна катастрофа. Влада заявила, що «все буде» тільки після деокупації півострова.
  • Пізніше уряд ухвалив рішення віднести Північно-Кримський і Каховський магістральний канали до переліку обʼєктів, що не підлягають приватизації. Обидва канали перебувають у списку обʼєктів, які мають стратегічне значення.
  • В анексованому Криму в деяких районах із 7 вересня розпочався третій етап обмежень подачі води через посуху і обміління водойм. Споживання води знизилося до 100 тисяч кубометрів на добу. Питну воду мешканцям подають вранці та ввечері.