Deutsche Welle: Кіпр заблокував санкції ЄС проти Білорусі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Deutsche Welle: Кіпр заблокував санкції ЄС проти Білорусі

Наша Ніва

У Брюсселі на засіданні Комітету постійних представників країн ЄС Кіпр наклав вето на санкції Європейського Союзу проти Білорусі. Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на європейського дипломата, який побажав залишитися анонімним.

Своє рішення Кіпр пояснив тим, що прагне домогтися санкцій ЄС проти Туреччини, яка веде розвідку газу в спірних водах східного Середземного моря.

Питання щодо санкцій проти Білорусі пришвидшилось лише після того, як у ЄС пообіцяли покарати й турецькі компанії та провести паралельну роботу щодо санкцій проти них. Але, за словами дипломатів, після того жодних дій у цьому напрямку вчинено не було.

Зазначимо, що наразі головні рішення ЄС у міжнародних питаннях, зокрема і щодо санкцій, ухвалюються одноголосно — тобто усі країни-члени повинні погодитися і думка кожної має бути врахована. Нещодавно голова Єврокомісії запропонувала змінити цей принцип на принцип більшості.

  • Представники Кіпру заявили, що не погодяться на запровадження європейських санкцій проти чиновників білоруського режиму. Причиною цього став тривалий конфлікт між Кіпром та Туреччиною, яка проводить бурові роботи у Середземному морі, неподалік кіпрських берегів. Представники острівної країни зазначили, що не погодять санкції, доки інші колеги в ЄС не звернуть увагу на ситуацію з Туреччиною.