Голова Єврокомісії закликала відмовитися від одноголосного ухвалення рішень у ЄС, замінивши голосуванням більшістю

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала Європейський союз відмовитися від принципу консенсусу під час ухвалення рішень, зокрема у питанні санкцій за порушення міжнародного права або прав людини.

Про це вона заявила під час своєї промови у Європарламенті, пише Reuters.

Голова Єврокомісії зазначила, що ЄС може хизуватися тим, як його м’яка сила допомогла перетворити колишні радянські республіки Східної Європи в успішні демократичні країни, але зараз Євросоюз стає все більш нездатним узгодити спільні позиції щодо міжнародних викликів.

«Чому навіть прості заяви про цінності ЄС відкладаються, розмиваються або стають заручниками інших мотивів? Коли держави-члени кажуть, що Європа занадто повільна, я відповідаю їм: «Будьте сміливими і, врешті-решт, переходьте до голосування кваліфікованою більшістю», — зазначила вона.

Наразі головні рішення ЄС у міжнародних питаннях, зокрема і щодо санкцій, ухвалюються одноголосно — тобто усі країни-члени повинні погодитися і думка кожної має бути врахована.

Вона також звинуватила владу Росії у намаганнях ліквідувати продемократичних опонентів у своїй країні. За її словами, газопровід «Північний потік — 2» не зможе покращити відносини з ЄС.

  • Представники Кіпру заявили, що не погодяться на запровадження європейських санкцій проти чиновників білоруського режиму. Причиною цього став тривалий конфлікт між Кіпром та Туреччиною, яка проводить бурові роботи у Середземному морі, неподалік кіпрських берегів. Представники острівної країни зазначили, що не погодять санкції, доки інші колеги в ЄС не звернуть увагу на ситуацію з Туреччиною.