Реінтеграція завдовжки у 25 років та постанова про вибори на Донбасі. Про що говорив Резніков у Верховній Раді

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Реінтеграція завдовжки у 25 років та постанова про вибори на Донбасі. Про що говорив Резніков у Верховній Раді

УНІАН / Ратинський В’ячеслав

Віцепремʼєр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков вважає, що безпечна реінтеграція окупованих територій Донбасу триватиме 25 років.

Про це він заявив, виступаючи у Верховній Раді.

«Чому я кажу, що реінтеграція триватиме 25 років? Я так говорю, тому що це правда. Реінтеграція територій, які зараз тимчасово окуповані, не відбудеться одразу по завершенні війни. Кінець війни і реінтеграція не збігатимуться в часі, оскільки ми говоримо про безпечну реінтеграцію. Таку, що не розірве країну і не створить нових ризиків. Безпечна реінтеграція триватиме мінімум одне покоління», — сказав Резніков.

У звʼязку з цим він зазначив, що після завершення гарячої фази конфлікту настає перехідний період, в якому важливо передбачити механізми перехідного правосуддя.

Також віцепремʼєр прокоментував постанову Верховної Ради про місцеві вибори, яку вимагає змінити Росія в частині місцевих виборів на окупованому Донбасі. На його думку, сам документ «політично правильний», але тактично окремі положення є передчасними. Також Резніков поскаржився, що ухвалення цієї постанови ускладнило ведення переговорів у Мінській групі.

Крім цього, Резніков підтвердив, що Україна не має наміру закріплювати в Конституції особливий статус Донбасу. «Президент ... дав чітке розуміння того, що ніяких змін до Конституції України про включення туди якогось особливого статусу не буде, це виключено. Також президент неодноразово говорив, що Мінські угоди вимагають змін. Це позиція, яку ми відстоюємо в тристоронній контактній групі», — підкреслив віцепремʼєр.

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову, якою призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року. У ній містився пункт про те, що умовою проведення виборів на окупованому Донбасі є відновлення контролю над ділянкою кордону з Росією, виведення всіх незаконних збройних формувань і техніки, відновлення в регіоні конституційного ладу та правопорядку відповідно до законів України.
  • Після зустрічі радників голів держав «нормандської четвірки» 11 вересня представник Росії Дмитро Козак заявив, що під час переговорів Україна погодилася змінити умови проведення місцевих виборів. За словами Козака, постанова погіршила ситуацію з урегулюванням конфлікту на Донбасі, адже зазначені умови проведення місцевих виборів суперечать Мінським домовленостям.
  • Разом з тим глава Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що українська сторона на зустрічі радників глав держав «нормандської четвірки» не брала на себе жодних зобовʼязань щодо перегляду постанови Верховної Ради про місцеві вибори.