Нацрада перевірить телеканал NewsOne через заяви про Стерненка

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила ТОВ «Новини 24 години» (телеканал NewsOne) позапланову перевірку через поширення необ’єктивної інформації.

Про це повідомила пресслужба регулятора 17 вересня.

«Підставою стали висловлювання ведучих передачі «Протистояння» В’ячеслава Піховшека і Діани Панченко, що мають ознаки порушення презумпції невинуватості підозрюваного, обвинуваченого або упереджують рішення суду, а також нехтування законодавчими нормами щодо поширення об’єктивної інформації», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, йдеться про передачу, що вийшла у прямому ефірі 28 серпня у часовому проміжку з 19.01 до 19.59 і з повторами 29 серпня і 30 серпня. У ній ішлося про факт скоєння Сергієм Стерненком кримінального злочину, причому його було названо «вбивцею», хоча станом на 28 – 30 серпня не було встановлено обвинувального вироку суду, який би набрав законної сили.

«Подібні твердження є ознакою порушення засад презумпції невинуватості і забезпечення доведеності вини, а також ознакою порушення ліцензіатом вимог пунктів а), в) і з) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Телерадіоорганізація зобов’язана дотримуватися законодавства України і вимог ліцензії; поширювати об’єктивну інформацію; не поширювати матеріали, які порушують презумпцію невинуватості підозрюваного, обвинуваченого або упереджують рішення суду», — наголосили у Нацраді.

  • Стерненка обвинувачують в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 КК України) та в носінні холодної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 2 ст. 263 КК України). Йдеться про епізод 25 травня 2018 року в Одесі — тоді на Стерненка напали, внаслідок чого один з нападників отримав смертельне ножове поранення. Стерненко повʼязує напад зі своєю діяльністю активіста та протестами проти забудов в Одесі. В організації нападу він звинувачує мера Геннадія Труханова.
  • 25 червня активіст повідомив, що СБУ закінчила розслідувати справу. 6 серпня Стерненку змінили запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на нічний домашній арешт до 21 вересня.
  • 2 вересня відбулося підготовче засідання в Одесі. На Стерненка спробували напасти двоє чоловіків і облити його невідомою речовиною, імовірно водою. Поліція склала адмінпротокол.