Навального висунули на Нобелівську премію миру

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російського опозиційного політика Олексія Навального, який пережив отруєння речовиною з групи «Новачок» (ймовірно), висунули на Нобелівську премію миру.

Про це повідомив професор університету Ратгерс в Нью-Джерсі Сергій Єрофєєв.

За його словами, Навального на здобуття премії висунула «низка професорів визнаних університетів, які займаються Росією», але конкретних імен він не назвав.

«Процес висунення почали вчені, але це не означає, що не зʼявляться державні діячі або представники міжнародних організацій, які за ними підуть. У будь-якому випадку, важливо памʼятати, що першими виявились не політики, а саме вчені [...]. Навіть ті колеги, які вважають, що Нобелівська премія миру дещо дискредитована, згодні дати їй шанс, якщо її отримає Олексій», — написав Єрофєєв.

За що присуджують премію?

Нобелівська премія миру щорічно з 1901-го присуджується людям і організаціям за видатний внесок у зміцнення миру. За задумом Альфреда Нобеля, її повинні були давати «тому, хто зробив вагомий внесок у згуртування народів, знищення рабства, зниження чисельності існуючих армій і сприяння мирним домовленостям». Від цих базових принципів згодом відійшли. Якихось чітких критеріїв присудження премії не існує. Висувати кандидатів на премію можуть члени парламентів і урядів, міжнародних судів, ректори університетів, люди і організації, нагороджені Нобелівською премією миру, а також члени Нобелівського комітету.