Офіс президента заявив, що нардепа Юрченка треба позбавити мандата і дорікнув йому «зухвалою поведінкою»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Офіс президента заявив, що нардепа Юрченка треба позбавити мандата і дорікнув йому «зухвалою поведінкою»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Офіс президента заявив, що найбільше у ситуації з корупційним скандалом навколо депутата «Слуги народу» Олександра Юрченка обурює «зухвалість» й він вже втратив етичні підстави бути нардепом. Про це йдеться у повідомленні ОП.

«Що найбільше обурює у поведінці депутата Олександра Юрченка, то це зухвалість у спілкуванні – його, а разом з ним і його помічника, нехай і неофіційного. [...] Національне антикорупційне бюро України зафіксувало, що пан Юрченко у свої 32 роки поводиться так, ніби він повністю пропустив увесь політичний розвиток нашого суспільства після 2014 року. Не побачив, не зрозумів, не навчився», — зазначили в Офісі президента.

ОП наголосив, що Юрченко втратив етичні підстави бути депутатом Верховної Ради.

Офіс Зеленського сподівається, що НАБУ та САП зібрали достатню кількість «якісних» матеріалів, аби довести провину у суді. Також вони очікують, що Юрченко буде співпрацювати з антикорупційними органами.

Про що йдеться?

Уранці 13 вересня виключений зі «Слуги народу» нардеп Гео Лерос опублікував у своєму Facebook інформацію про те, що за кілька днів до цього НАБУ спіймали на хабарі помічника Юрченка. Він нібито взяв перші $13 із $200 тисяч, які планувалося заплатити Юрченку за законопроєкт, пов’язаний із побутовими відходами. Лерос також написав, що генпрокурор Ірина Венедіктова нібито блокує підписання підозри депутату Юрченку.

Олександр Юрченко був обраний до Ради за мажоритарним округом № 211 (Голосіївський район Києва). Він є головою підкомітету з побутових відходів комітету Ради з питань енергетики та ЖКГ.

  • НАБУ опублікувало відеозаписи за участі нардепа Олександра Юрченка та його помічника, які вимагали хабар за лобіювання змін до законодавства. У межах операції детектив «під прикриттям» у ролі представника промислової компанії познайомився з народним депутатом, який у завуальованій формі попросив надати йому через посередника хабар у $13 тисяч за внесення пропозицій до законопроєкту та надалі $200 тисяч для підкупу народних депутатів — членів профільного комітету.
  • 15 вересня ВАКС обрав запобіжний захід помічникові Юрченка — Івана Фіщенка взяли під варту на два місяці з альтернативою застави в 1 мільйон гривень.
  • 17 вересня генпрокурор Венедіктова повідомила, що підписала підозру та клопотання про арешт Юрченка.