МВС Білорусі повідомляє про викриття збройного угруповання. Воно складається з шести підлітків зі страйкбольними автоматами

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
МВС Білорусі повідомляє про викриття збройного угруповання. Воно складається з шести підлітків зі страйкбольними автоматами

@pressmvd / Telegram

Силовики білоруського режиму на тлі масових протестів повідомили про викриття групи підлітків, яка займалася військовою підготовкою в лісі та називала себе «Партизани Могильова». Для затримання шістьох осіб задіяли підрозділ спецпризначенців.

Про це повідомляє пресслужба МВС Білорусі.

За інформацією силовиків, група з парубків 16—22 років створила спільноту «Партизани Могильова» з 64 підписниками. Група буцімто відпрацьовувала тактику бойових дій зі зброєю та вибухівкою й викладала відео в Інтернет.

За інформацією «Бабеля», група вела сторінку в соцмережі VK, де вона мала зашифровану назву. В описі групи зазначалося, що вона не пропагує політику або насильство і займається виключно «самовдосконаленням шляхом військово-спортивних тренувань». В даний момент група закрита.

«Група мала біло-червоно-білий прапор, формене екіпірування із шевронами «Пагоня» та українською символікою, балаклави, бронежилети, страйкбольну пневматичну зброю, сигнальний пістолет, ножі та радіостанції», — перераховує МВС «арсенал» групи.

У «партизанів» вилучили предмети, у яких правоохоронці впізнали «фрагменти саморобного запального пристрою», за використання яких у Білорусі можуть засудити до 5 років позбавлення волі.

На опублікованому відео демонструються кадри з військових тренувань, цілком звичних для любителів страйкболу.

Парубки в масках та у військовому екіпіруванні розповідають, що займаються тактичною підготовкою та демонструють свої здібності — кидають петарду в зруйновану будівлю, спускаються з її даху на тросі, ховаються з макетами зброї за деревами тощо. Судячи з усього, ці відео взяли зі сторінки групи VK.

Як зазначає МВС Білорусі, серед учасників групи є особи, які сповідують «ультраправі неонацистські погляди». При цьому на сторінці групи містився допис із закликом недопущення воєн, аналогічних Другій світовій.

У 2017 році в Білорусі вже була гучна справа про затримання учасників старої організації «Білий легіон», в арсеналі якої виявили макети гранат і страйкбольну зброю, яку видавали за вогнепальну, передає «Громадське».

Тоді 20 із 35 затриманих осіб звинувачували у створенні незаконного збройного формування, а також говорили про їхній звʼязок з українськими добровольцями. Через пів року справа розвалилася, а всіх підозрюваних відпустили, передає TUT.BY.