Бойовики на Донбасі за добу тричі порушили режим припинення вогню: стріляли з гранатомета та запускали безпілотник

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Бойовики на Донбасі за добу тричі порушили режим припинення вогню: стріляли з гранатомета та запускали безпілотник

Sasha Maksymenko / Flickr

Протягом доби 14 вересня бойовики на Донбасі тричі порушили домовленості щодо режиму тиші.

Про це повідомили у штабі Операції об’єднаних сил.

«Порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації задокументовані в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід». Так, два постріли з ручного протитанкового гранатомета зафіксовано поблизу Авдіївки, три черги зі стрілецької зброї та постріл з ручного протитанкового гранатомета — біля Мар’їнки», — розповіли українські військові.

Водночас у штабі зазначили, що провокації були неприцільними, тому вогонь у відповідь не відкривали.

Окрім цього, у районі населеного пункту Пищевик на Приазов’ї зафіксували проліт БПЛА противника типу «квадрокоптер» із перетином лінії розмежування.

«Наші засоби радіоелектронної боротьби подавили безпілотник противника, що унеможливило його подальше використання», — додали в ООС.

На усіх інших ділянках відповідальності українських підрозділів режим тиші зберігався повною мірою. Бойових втрат і поранень серед особового складу Об’єднаних сил немає.

  • 22 липня під час засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції домовилися про повне та всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 00:01 27 липня. ОБСЄ вже нарахувала 702 порушення «тиші».
  • Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) на засіданні 19 серпня погодила чотири нові ділянки розведення сил і 20 ділянок розмінування.
  • 5 вересня ватажок бойовиків «ДНР» Денис Пушилін попередив, що 7 вересня по українських позиціях біля селища Шуми в Донецькій області відкриють вогонь. За його словами, у районі селища ЗСУ побудували «незаконні інженерні споруди». Після цього він декілька разів переносив «обстріл», а потім скасував свій «наказ».
  • Офіс президента України повідомив, що на позачерговому засіданні Тристоронньої контактної групи 9 вересня учасники домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора вiд ОБСЄ. Згодом там зазначили, що інспектування в районі селища Шуми буде проводити ОБСЄ за участю сторін Тристоронньої контактної групи з «украй обмеженим проявом присутності бойовиків». 10 вересня Україна відмовилася проводити інспекцію позицій у зв’язку з появою «нових вимог». Того ж дня бойовики «ДНР» обстріляли українські позиції біля Шумів, де мала пройти інспекція.