Трамп провів передвиборчий мітинг всупереч епідемічним обмеженням. На ньому він говорив про третій президентський термін

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп провів передвиборчий мітинг всупереч епідемічним обмеженням. На ньому він говорив про третій президентський термін

Twitter / Donald J. Trump

Президент США Дональд Трамп провів передвиборчий мітинг під Лас-Вегасом, де більшість людей були без масок та не дотримувались соціальної дистанції. Захід відбувся в закритому приміщенні та всупереч епідемічним вимогам штату Невада.

Про це повідомляє Associated Press.

На переважно безмасковому мітингу, який відбувся в неділю на одному зі складів міста Гендерсон, Трамп заявив, що нація робить «останній крок» у перемозі над коронавіруом. Попередження про обов’язковість масок отримали тільки ті прибічники президента, яких розсадили за його спиною — тобто в кадрі.

Трамп говорив про ув’язнення за підпалення прапора, схвально висловився щодо позасудових убивств тих, хто погрожує поліції, а також виступив проти локдауну попри зростаючу смертність від коронавірусу, яка складає близько тисячі життів на день.

«Ми не закриємо країну знову. Закриття зруйнує життя та мрії мільйонів американців. Ми дуже легко переможемо китайський вірус», — запевнив президент.

Він також зіронізував, що після перемоги на прийдешніх виборах спробує обратися на третій термін.

«Ми збираємося виграти ще чотири роки в Білому домі, а після того, як ми виграємо ще чотири роки, ми попросимо, можливо, ще чотири або типу того», — сказав Трамп під бурю овацій.

Після одного з минулих мітингів у місті Талса, де більшість місць пустувала, кілька членів штабу Трампа виявилися інфікованими, а один з відвідувачів — бізнесмен і колишній кандидат у президента Герман Кейн — помер від коронавірусу.

Цього разу відвідувачі мітингу міряли на вході температуру, їм радили надіти маски, хоча більшість це проігнорувала.

Губернатор штату, демократ Стів Сайсолак, ще в травні обмежив масові заходи до 50 осіб. Перед початком мітингу він заявив, що Трамп «робить безрозсудний та егоїстичний вчинок, який ставить під загрозу життя багатьох мешканців Невади».

«Йому не вистачило сміливості приймати важкі рішення. Він залишив це губернаторам і штатам. Тепер він вирішив, що не буде поважати закони нашого штату. Як завжди, він не вірить, що правила стосуються і його», — прокоментував ситуацію губернатор.

Власті гендерсона повідомили про порушення карантинного режиму та попередили президентську кампанію про відповідальність. Трамп передав, що захистить кожного, «по кого прийде губернатор», а речник додав, що громадяни вільні збиратися на мирні мітинги згідно з конституцією.

Наразі в США нараховується 6,7 млн випадків коронавірусу, 198 тис. людей померли.

  • Після публікації старого інтервʼю, у якому Трамп говорить про небезпеки коронавірусу попри публічні заяви, у яких спростовує ці небезпеки, він пояснив, що просто «не хотів сіяти паніку». Цей скандал назвали ще гіршим за Вотергейт.
  • Трамп порівняв себе з прем’єр-міністром Великої Британії часів Другої світової війни Вінстоном Черчиллем, виправдовуючи власні маніпуляції з коронавірусом. Проте критики вважають, що Черчилль говорив лише правду про загрози, тоді як Трамп — брехав.