«Гірше за Вотергейт». Розслідувач найгучнішого політичного скандалу у США прокоментував маніпуляції Трампа з коронавірусом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Гірше за Вотергейт». Розслідувач найгучнішого політичного скандалу у США прокоментував маніпуляції Трампа з коронавірусом

Tom Brenner / Getty Images

Розслідувач Вотергейтського скандалу Карл Бернстайн назвав непублічне зізнання Дональда Трампа у свідомому применшенні небезпеки коронавірусу в інтерв’ю у лютому подією, яка може стати гіршою за найгучніший політичний скандал в історії США.

Журналіст, який розслідував Вотергейтський скандал разом із інтерв’юєром президента Бобом Вудвардом у 1972 році, назвав маніпуляції Трампа з коронавірусом «вбивчою недбалістю», передає Business Insider.

Бернстайн заявив, що публікація плівок з інтерв’ю Трампа може мати більш руйнівні наслідки, ніж публікація плівок експрезидента Річарда Ніксона, чию адміністрацію звинуватили у шпигунстві за штабом демократичного кандидата Джорджа Макговерна.

У записах розмов Ніксона та посадовців Білого дому йшлося про проникнення у штаб Макговерна, де встановили прослуховуючі пристрої та сфотографували документи, що мали відношення до президентської кампанії.

«Ми чуємо, як президент США на плівці навмисно підриває національну безпеку США, здоров’я і добробут народу США. І він робить це свідомо, у реальному часі», — сказав ветеран американської журналістики.

На думку Бернстайна, Трамп пожертвував життям «тисяч і тисяч» американців заради «власної боротьби за переобрання, що може бути «одним з найбільших президентських злочинів за весь час».

Журналіст закликав членів Республіканської партії, яка висунула Трампа кандидатом у президенти, притягнути чинного главу держави до відповідальності — так само як це зробили в 70-х із Ніксоном.

«Республіканські лідери пішли до Білого дому та сказали Ніксону, що він має піти у відставку, а ця подія — навіть гірша за Вотергейт», — підкреслив Бернстайн.

Президент Трамп заявив у своє виправдання, що маніпулював на темі коронавірусу лише тому, що «не хотів сіяти паніку».

Пресслужба Білого дому на запитання про те, чому Трамп знав про загрози коронавірусу, але свідомо їх применшував, сказала, що «президент завжди був чесним з американським народом».

Експерти з охорони здоров’я критикували політику Трампа щодо коронавірусу, оскільки з його слів та дій випливало, що загрози немає. Зараз у США найбільше хворих і померлих, ніж у будь-якій іншій країні.

Що призвело до Вотергейтського скандалу?

17 червня 1972 року Річарда Ніксона переобрали на другий президентський термін. Того ж дня день у штабі його суперника Джорджа Макговерна у вашингтонському комплексі «Вотергейт» затримали пʼятьох осіб, які таємно проникли всередину та налаштовували апаратуру для прослуховування.

Розслідування скандалу зайняло два роки. У 1973 році почався суд над шпигунами за штабом демократичного кандидата, засідання якого транслювали на всю країну. Паралельно розслідували діяльність посадовців Білого дому. Один з консультантів Ніксона виявився відповідальним за шпигування у «Вотергейті».

Президент відмовився надати прокуратурі плівки з розмовами з Овального кабінету та наказав звільнити прокурора, який зробив такий запит. Плівки вдалося отримати лише в 1974 році, і на них, зокрема, була зафіксована розмова Ніксона з підлеглими про те, як протидіяти розслідуванню Вотергейтського скандалу.

Президент подав у відставку 9 серпня 1974 року, і віцепрезидент Джеральд Форд помилував його, що вберегло Ніксона від переслідування. Інші фігуранти справи отримали вироки.

Головну роль у розслідуванні Вотергейтського скандалу та відставці президента Ніксона зіграла преса, зокрема журналісти Карл Бернстайн і Боб Вудвард.

  • Упродовж пандемії президент США Дональд Трамп публічно применшував небезпеку коронавірусу та говорив, що він не страшніший за звичайний грип. При цьому ще в лютому, коли поширення хвороби тільки набирало обертів, американський лідер запевнив одного з найвідоміших журналістів-розслідувачів країни, що вірус справді небезпечний.
  • Станом на сьогодні в Америці нараховується більш ніж 6,5 млн випадків зараження і понад 195 тис. смертей. У вересні від інфекції в середньому вмирали 850 осіб на день.
  • Центр з контролю та профілактики захворювань США медіа завалили запитами через нову конспірологічну теорію інтернет-культу QAnon, яку підтримав президент Дональд Трамп. Суть «змови» полягає у тому, що керівництво цього відомства начебто навмисно завищує смертність від коронавірусу.
  • 27 липня Трамп поширив у Twitter допис, у якому йшлося: «Від COVID є ліки. Америко, прокинься». Соцмережа його видалила. Трамп звинуватив Twitter у «розкрутці» негативу про нього.