Трамп порівняв себе з Черчиллем, щоб виправдати маніпуляції з коронавірусом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп порівняв себе з Черчиллем, щоб виправдати маніпуляції з коронавірусом

Jackie Ramirez / Pixabay

Президент США Дональд Трамп порівняв себе з прем’єр-міністром Великої Британії часів Другої світової війни Вінстоном Черчиллем, виправдовуючи власні маніпуляції з коронавірусом. Проте критики вважають, що Черчилль говорив лише правду про загрози, тоді як Трамп — брехав.

Про це повідомляє Business Insider.

Трамп порівняв себе з британським міністром часів Другої світової після публікації аудіозапису, на якому він ще в лютому говорить про небезпеки коронавірусу й про те, що ця інфекція більш небезпечна за найстрашніший грип.

Проте на публіці він навпаки применшував загрози та говорив, що коронавірус не страшніший за легкий грип. Після публікації плівок Трамп пояснив, що не брехав, а просто не хотів сіяти паніку.

Пізніше він сказав, що намагався наслідувати приклад Черчилля.

«Британський уряд радив британському народу на тлі Другої світової війни заспокоїтися та не здаватися. Те ж саме робив і я. Коли Гітлер бомбив Лондон, Черчилль, великий лідер, часто виходив на дах у Лондоні для промов. Він завжди говорив упевнено. Він сказав, що нам треба бути незворушними», — заявив Трамп.

Зазначається, що президент США сплутав дві події — коли Черчилль спостерігав за бомбардуванням Лондона з даху урядової будівлі у Вестмінстері, і коли звернувся з посланням до нації.

Таке порівняння критики, зокрема відомий у США журналіст Яїр Розенберг, сприйняли скептично, оскільки Черчилль гартував громадський дух тим, що чесно попереджав про загрози, в той час як Трамп свідомо маніпулював інформацією та брехав.

  • Президент Трамп говорив журналісту Бобу Вудварду, що коронавірус «більш смертельний за найстрашніший грип» — одразу після того, як публічно заперечив небезпеку нової хвороби. Скандал назвали «гіршим за Вотергейт» — кризу, внаслідок якої президент Річард Ніксон пішов у відставку.